neděle 11. listopadu 2007

Rumový chlebíček

Ingredience:

2 vejce | 100 g řepného sirupu | 50 g cukru | 50 g tekutého másla | 1 špetka mletého zázvoru | 1 špetka mleté skořice | 1 špetka hřebíčku | 50 ml silné černé kávy | 80 ml rumu | 75 g zakysané smetany | 250 g mouky | 1 kypřící prášek do pečiva | moučkový cukr


Příprava:

Rozšleháme vejce a přidáme sirup. Šleháme tak dlouho, až vznikne bělavá pěna, do které nakapeme rozpuštěné máslo. Přidáme koření, kávu a 60 ml rumu.


Důkladně zamícháme a pomalu po lžičkách přidáváme zakysanou smetanu. Smícháme mouku s práškem do pečiva, pomalu přidáváme k těstu.


Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Vymastíme chlebíčkovou formu dlouho 24 cm a vysypeme jí moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme 45 minut.


Po 15 minutách pečení korpus podélně nařízneme do hloubky cca 1 cm. Necháme vychladnout.


Hotové řezy potřeme polevou, kterou připravíme tak, že zahřejeme 20 ml rumu, do něhož přimícháme moučkový cukr. Polevou naplníme stříkací sáček a zdobíme, necháme ztuhnout.

Kokosky

Ingredience:

8 dkg kokosu | 8 dkg pískového cukru | 8 dkg bílků | 1 lžíce meruňkové marmelády


Příprava:

Do hrnce dáme všechny suroviny a dáme na sporák. Směs zahříváme na čtyřicetpět stupňů, stáhneme plamen a necháme za občasného míchání vychladit.


Na pečící papír děláme směsí naplněným sáčkem pusinky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů.


Uschováme v plechové dóze.

Kokosky s mandlemi

Ingredience:

4 vaječné bílky | 120 g kokosu | 240 g jemného krystalového cukru | 100 g bílé strouhané housky | tuk na plech | spařené oloupané mandle


Příprava:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme kokos a cukr. Šleháme do vlaha ve vodní lázni.


Poté vmícháme jemně nastrouhanou housku. Dokud hmota je teplá, klademe na tukem vymazaný plech malé kopečky. Na každou kokosku položíme po 1 mandli.


Pečeme při nízké teplotě.

DIA - Košíčky s ořechovou náplní

Ingredience:

120 g másla | 2 žloutky | 3.5 lžíce bílého jogurtu | sůl | 250 g hladké mouky | tuk na vymazání formiček | hrubá mouka na vysypání formiček | 250 ml mléka | 1.5 lžíce kakaa | 150 g ořechů | sladidlo | dia čokoláda na polevu


Příprava:

Do misky vložíme změklé máslo, žloutky, jogurt, špetku osli a vše důkladně třeme do pěny. Poté postupně přidáváme mouku a připravíme vláčné těsto, které plníme do poloviny již vymazaných a vysypaných formiček.


Naplněné formičky dáme na plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.


Upečené vyklopíme a plníme krémem. Krém připravíme z mléka, které zahřejeme spolu s kakaem, přidáme jemně umleté ořechy a sladidlo dle vlastní chuti. Vše důkladně povaříme a necháme ztuhnout.


Naplněné košíčky můžeme nakonec polít rozpuštěnou dia čokoládou.

Linecká kolečka

Ingredience:

375 g hladké mouky | 250 g tuku | 100 g moučkového cukru | 2 žloutky | marmeláda


Příprava:

Vše smícháme a uděláme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.


Těsto rozválíme na placku a vykrájíme z něj formičkami různé tvary.


Tvary upečeme do bleda, a vychladlé je spojíme marmeládou.


Můžeme je také hotové obalit v moučkovém cukru.

Nugátky

Ingredience:

200 g neslazeného kondenzovaného mléka | 100 g ztuženého tuku | 300 g pískového cukru | 1 vanilkový cukr | 80 g kakaa | drcené ořechy na ozdobu


Příprava:

Ve vodní lázni zahřejeme a vymícháme mléko, tuk, cukr, vanilkový cukr a kakao.


Tuto hmotu nalijeme do formy, posypeme drcenými ořechy a necháme dobře ztuhnout.


Vychladlé krájíme na malé obdélníčky.

Tradiční štědrovečerní bomba

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

5 dcl smetany | 3 žloutky | 150 g moučkového cukru | 1 dcl stolního oleje | 100 g hrubé mouky | 1 balení piškotů | 2 lžíce rumu | 50 g ořechů, zavařeného ovoce | 3 lžíce kakaa | 1 balení citronového krému | 1 sáček kandovaného ovoce | 1 sáček vanilkového cukru


Příprava:

Ze smetany, žloutků, cukru, oleje, mouky a vanilkového cukru uvaříme za stálého míchání krém, odstavíme a šleháme metličkou až do vychladnutí.


Na dno hlubší mísy položíma vrstvu krému, na něj dáváme vrstvu piškotů navlhčených rumem, vrstvu ořechů a zavařeného ovoce.


Potom znovu dáme vrstvu krému, který zabarvíme kakaem, aby bomba byla více barevná. Vrstvy střídáme, až je mísa plná.


Naplněnou mísu vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.


Před podáváním bombu vyklopíme, potřeme citronovým krémem a ozdobíme nasekaným kandovaným ovocem. Rum, kterým zvlčujeme piškoty, můžeme nahradit ovocnou štávou.

Koláč z křehkého těsta s dýní

cca 3248 kJ (777 kcal)

Ingredience pro přípravu 6 porcí:

250 g hladké nebo polohrubé mouky | 1 lžička prášku do pečiva | 30 g moučkového cukru | 70 g strouhaných ořechů | 125 g tuku Hery | 2 lžíce vody nebo mléka | mouka na vyválení | 30 g strouhaných ořechů | 80 g polohrubé mouky | 80 g pískového cukru | 60 g tuku | 100 ml sladké smetany | 700 g dužiny ze žlutomasé dýně bez jader | 50 g pískového cukru | 1 vanilkový cukr | 1 lžíce skořice, 1/2 lžičky zázvoru, na špičku nože mletého hřebíčku, citrónová šťáva


Příprava:

Mouku s práškem do pečiva a cukrem prosijeme na vál, doprostřed dáme ořechy, změklý tuk, vodu nebo mléko a zpracujeme na vláčné těsto. Těsto necháme odležet v chladu.


Mezitím si uděláme drobenku. Prosátou mouku promícháme s cukrem, tukem a ořechy.


Na náplň nakrájíme dýni na kousky, vložíme je do spařovacího košíčku nebo cedníku a nad párou vaříme do změknutí.


Těsto rozválíme a vyložíme jím formu, okraj těsta ozdobně nakrájíme, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a dobleda zapečeme.


Ve smetaně promícháme cukr a koření. Uvařenou dýni rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanou, vložíme zpět do trouby a asi 15 minut pečeme. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a při horním výhřevu dopečeme. Koláč podáváme vlažný.

Medvědí tlapky

Ingredience:

350 g hladké mouky | 250 g másla | 250 g cukru | 120 g strouhaných vlašských ořechů | 2 lžíce kakaa | citrónová kůra | skořice | tlučený hřebíček | nové koření | moučkový cukr na obalení


Příprava:

Mouku, ořechy, cukr, kakao a koření smícháme a zaděláme rozehřátým máslem, případně ještě trochu mlékem.


Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na kousky a vtlačíme do formiček. Upečeme v předehřáté troubě.


Po vyklopení z formiček můžeme obalovat v moučkovém cukru.

Sněhové pusinky

Ingredience:

20 dkg moučkového cukru | 5 bílků | 1 dcl mléka


Příloha:

Káva, čaj.


Příprava:

Do bílků přidáme cukr, mléko a vyšleháme je v hustý sníh.


Sněhem naplníme zdobící cukrářský pytlík a na plechu vytváříme pusinky (malé hromádky).


Pusinky poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile nám začnou kolem spodních okrajů žloutnout vyndáme plech z trouby a necháme vychladnout.


Po vychladnutí podáváme.

Hromádky s ořechy a vločkami

Ingredience:

200 g hladké mouky | 50 g celozrnné mouky | 100 g strouhaných ořechů | 50 g ovesných vloček | 125 g tuku | 100 g sorbitu | 2 vejce | sezamová semínka


Příprava:

Mouku prosijeme na vál, přidáme celozrnnou mouku, ořechy a vločky. Změklý tuk utřeme se sorbitem, přidáme vejce a našleháme.


Tukovou hmotu přidáme k mouce a zpracujeme těsto, které po kouskách klademe na plech, posypeme semínky a v troubě vyhřáté na 190 stupňů upečeme.


Pečivo necháme v chladu odležet.

Kokosky

Ingredience:

250 g cukru | 4 bílky | 120 g strouhaného kokosu | 50 g jemně nastrouhané housky (bez kůrky) | 1/2 lžičky octa


Příprava:

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme polovinu cukru a druhou část cukru lehce vmícháme spolu s mletým kokosem, strouhanou houskou a octem.


Na plech klademe lžičkou malé hromádky.


Pečeme v mírné troubě, dokud pečivo není suché.