Rumový chlebíček
Ingredience:
2 vejce | 100 g řepného sirupu | 50 g cukru | 50 g tekutého másla | 1 špetka mletého zázvoru | 1 špetka mleté skořice | 1 špetka hřebíčku | 50 ml silné černé kávy | 80 ml rumu | 75 g zakysané smetany | 250 g mouky | 1 kypřící prášek do pečiva | moučkový cukr
Příprava:
Rozšleháme vejce a přidáme sirup. Šleháme tak dlouho, až vznikne bělavá pěna, do které nakapeme rozpuštěné máslo. Přidáme koření, kávu a 60 ml rumu.
Důkladně zamícháme a pomalu po lžičkách přidáváme zakysanou smetanu. Smícháme mouku s práškem do pečiva, pomalu přidáváme k těstu.
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Vymastíme chlebíčkovou formu dlouho 24 cm a vysypeme jí moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme 45 minut.
Po 15 minutách pečení korpus podélně nařízneme do hloubky cca 1 cm. Necháme vychladnout.
Hotové řezy potřeme polevou, kterou připravíme tak, že zahřejeme 20 ml rumu, do něhož přimícháme moučkový cukr. Polevou naplníme stříkací sáček a zdobíme, necháme ztuhnout.
Kokosky
Ingredience:
8 dkg kokosu | 8 dkg pískového cukru | 8 dkg bílků | 1 lžíce meruňkové marmelády
Příprava:
Do hrnce dáme všechny suroviny a dáme na sporák. Směs zahříváme na čtyřicetpět stupňů, stáhneme plamen a necháme za občasného míchání vychladit.
Na pečící papír děláme směsí naplněným sáčkem pusinky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů.
Uschováme v plechové dóze.
Kokosky s mandlemi
Ingredience:
4 vaječné bílky | 120 g kokosu | 240 g jemného krystalového cukru | 100 g bílé strouhané housky | tuk na plech | spařené oloupané mandle
Příprava:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme kokos a cukr. Šleháme do vlaha ve vodní lázni.
Poté vmícháme jemně nastrouhanou housku. Dokud hmota je teplá, klademe na tukem vymazaný plech malé kopečky. Na každou kokosku položíme po 1 mandli.
Pečeme při nízké teplotě.
DIA - Košíčky s ořechovou náplní
Ingredience:
120 g másla | 2 žloutky | 3.5 lžíce bílého jogurtu | sůl | 250 g hladké mouky | tuk na vymazání formiček | hrubá mouka na vysypání formiček | 250 ml mléka | 1.5 lžíce kakaa | 150 g ořechů | sladidlo | dia čokoláda na polevu
Příprava:
Do misky vložíme změklé máslo, žloutky, jogurt, špetku osli a vše důkladně třeme do pěny. Poté postupně přidáváme mouku a připravíme vláčné těsto, které plníme do poloviny již vymazaných a vysypaných formiček.
Naplněné formičky dáme na plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Upečené vyklopíme a plníme krémem. Krém připravíme z mléka, které zahřejeme spolu s kakaem, přidáme jemně umleté ořechy a sladidlo dle vlastní chuti. Vše důkladně povaříme a necháme ztuhnout.
Naplněné košíčky můžeme nakonec polít rozpuštěnou dia čokoládou.
Linecká kolečka
Ingredience:
375 g hladké mouky | 250 g tuku | 100 g moučkového cukru | 2 žloutky | marmeláda
Příprava:
Vše smícháme a uděláme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.
Těsto rozválíme na placku a vykrájíme z něj formičkami různé tvary.
Tvary upečeme do bleda, a vychladlé je spojíme marmeládou.
Můžeme je také hotové obalit v moučkovém cukru.
Nugátky
Ingredience:
200 g neslazeného kondenzovaného mléka | 100 g ztuženého tuku | 300 g pískového cukru | 1 vanilkový cukr | 80 g kakaa | drcené ořechy na ozdobu
Příprava:
Ve vodní lázni zahřejeme a vymícháme mléko, tuk, cukr, vanilkový cukr a kakao.
Tuto hmotu nalijeme do formy, posypeme drcenými ořechy a necháme dobře ztuhnout.
Vychladlé krájíme na malé obdélníčky.
Tradiční štědrovečerní bomba
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
5 dcl smetany | 3 žloutky | 150 g moučkového cukru | 1 dcl stolního oleje | 100 g hrubé mouky | 1 balení piškotů | 2 lžíce rumu | 50 g ořechů, zavařeného ovoce | 3 lžíce kakaa | 1 balení citronového krému | 1 sáček kandovaného ovoce | 1 sáček vanilkového cukru
Příprava:
Ze smetany, žloutků, cukru, oleje, mouky a vanilkového cukru uvaříme za stálého míchání krém, odstavíme a šleháme metličkou až do vychladnutí.
Na dno hlubší mísy položíma vrstvu krému, na něj dáváme vrstvu piškotů navlhčených rumem, vrstvu ořechů a zavařeného ovoce.
Potom znovu dáme vrstvu krému, který zabarvíme kakaem, aby bomba byla více barevná. Vrstvy střídáme, až je mísa plná.
Naplněnou mísu vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
Před podáváním bombu vyklopíme, potřeme citronovým krémem a ozdobíme nasekaným kandovaným ovocem. Rum, kterým zvlčujeme piškoty, můžeme nahradit ovocnou štávou.
Koláč z křehkého těsta s dýní
cca 3248 kJ (777 kcal)
Ingredience pro přípravu 6 porcí:
250 g hladké nebo polohrubé mouky | 1 lžička prášku do pečiva | 30 g moučkového cukru | 70 g strouhaných ořechů | 125 g tuku Hery | 2 lžíce vody nebo mléka | mouka na vyválení | 30 g strouhaných ořechů | 80 g polohrubé mouky | 80 g pískového cukru | 60 g tuku | 100 ml sladké smetany | 700 g dužiny ze žlutomasé dýně bez jader | 50 g pískového cukru | 1 vanilkový cukr | 1 lžíce skořice, 1/2 lžičky zázvoru, na špičku nože mletého hřebíčku, citrónová šťáva
Příprava:
Mouku s práškem do pečiva a cukrem prosijeme na vál, doprostřed dáme ořechy, změklý tuk, vodu nebo mléko a zpracujeme na vláčné těsto. Těsto necháme odležet v chladu.
Mezitím si uděláme drobenku. Prosátou mouku promícháme s cukrem, tukem a ořechy.
Na náplň nakrájíme dýni na kousky, vložíme je do spařovacího košíčku nebo cedníku a nad párou vaříme do změknutí.
Těsto rozválíme a vyložíme jím formu, okraj těsta ozdobně nakrájíme, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a dobleda zapečeme.
Ve smetaně promícháme cukr a koření. Uvařenou dýni rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanou, vložíme zpět do trouby a asi 15 minut pečeme. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a při horním výhřevu dopečeme. Koláč podáváme vlažný.
Medvědí tlapky
Ingredience:
350 g hladké mouky | 250 g másla | 250 g cukru | 120 g strouhaných vlašských ořechů | 2 lžíce kakaa | citrónová kůra | skořice | tlučený hřebíček | nové koření | moučkový cukr na obalení
Příprava:
Mouku, ořechy, cukr, kakao a koření smícháme a zaděláme rozehřátým máslem, případně ještě trochu mlékem.
Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na kousky a vtlačíme do formiček. Upečeme v předehřáté troubě.
Po vyklopení z formiček můžeme obalovat v moučkovém cukru.
Sněhové pusinky
Ingredience:
20 dkg moučkového cukru | 5 bílků | 1 dcl mléka
Příloha:
Káva, čaj.
Příprava:
Do bílků přidáme cukr, mléko a vyšleháme je v hustý sníh.
Sněhem naplníme zdobící cukrářský pytlík a na plechu vytváříme pusinky (malé hromádky).
Pusinky poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile nám začnou kolem spodních okrajů žloutnout vyndáme plech z trouby a necháme vychladnout.
Po vychladnutí podáváme.
Hromádky s ořechy a vločkami
Ingredience:
200 g hladké mouky | 50 g celozrnné mouky | 100 g strouhaných ořechů | 50 g ovesných vloček | 125 g tuku | 100 g sorbitu | 2 vejce | sezamová semínka
Příprava:
Mouku prosijeme na vál, přidáme celozrnnou mouku, ořechy a vločky. Změklý tuk utřeme se sorbitem, přidáme vejce a našleháme.
Tukovou hmotu přidáme k mouce a zpracujeme těsto, které po kouskách klademe na plech, posypeme semínky a v troubě vyhřáté na 190 stupňů upečeme.
Pečivo necháme v chladu odležet.
Kokosky
Ingredience:
250 g cukru | 4 bílky | 120 g strouhaného kokosu | 50 g jemně nastrouhané housky (bez kůrky) | 1/2 lžičky octa
Příprava:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme polovinu cukru a druhou část cukru lehce vmícháme spolu s mletým kokosem, strouhanou houskou a octem.
Na plech klademe lžičkou malé hromádky.
Pečeme v mírné troubě, dokud pečivo není suché.