neděle 11. listopadu 2007

Čokoládové placičky s oříšky

Ingredience:

100 g másla | 50 g cukru | 1 vejce | 1 špetka soli | 1 lžička vanilkové dřeně | 175 g hladké mouky | 75 g sekaných lískových oříšků | 100 g tmavé čokolády na vaření | 1/2 lžičky prášku do pečiva


Příprava:

Máslo, cukr, vejce, sůl a vanilkovou dřeň utřeme. Mouku, oříšky a nahrubo nastrouhanou čokoládu promícháme. Máslový krém dáme na suchou směs a vypracujeme hladké těsto.

Vyválíme z něj asi 3 cm tlustý váleček, zabalíme a asi 1 hodinu chladíme.


Vymastíme plech. Těsto nakrájíme na 1/2 cm plátky, které vyrovnáme na plech.


V předehřáté troubě placičky upečeme tak, aby okraje zrůžověly. Ještě teplé placičky sejmeme z plechu a na mřížce je necháme vychladnout.

Mandlové hrudky

Ingredience:

150 ml smetany | 50 g másla | 125 g cukru | 50 g medu | 60 g posekaných mandlí | 200 g mandlových lupínků | 125 g čokolády na vaření


Příprava:

Smetanu s máslem, cukrem a medem zahříváme a za stálého míchání asi 5 minut povaříme, sejmeme z ohně, vmícháme posekané mandle a mandlové lupínky.


Troubu předehřejeme na 210 C, plech vyložíme papírem na pečení a lžičkou na něj sázíme ve stejných odstupech malé kopečky.


Mokrýma rukama a mokrým kulatým tvořítkem z nich vytvarujeme ploché placičky.


Pečeme 13-15 minut a necháme vychladnout na plechu.


Čokoládu pozpustíme v horké vodní lázni, potřeme jí spodní stranu cukroví a necháme ztuhnout.

Jemné tyčinky

Ingredience:

200 g polohrubé mouky | 1 lžička kypřícího prášku do pečiva | 70 g práškového cukru | 70 g másla | 1 vanilkový cukr | 2 vejce | tuk na vymazání plechu | moučkový cukr na obalení


Příprava:

K prosáté mouce přidáme kypřící prášek do pečiva a promícháme. Dále přidáme cukr, máslo, vanilkový cukr, vejce a vypracujeme těsto.


Z těsta vyválíme asi 8-10 cm dlouhé tyčinky, které klademe na tukem vymazaný plech a ihned pečeme.


Ještě teplé obalujeme v curku.

Sladké cigaretky

Ingredience:

3 bílky | 150 g pískového cukru | 130 g hladké mouky | 60 g másla | tuk na vymazání plechu | mouka na vysypání plechu | čokoládová poleva


Příprava:

Bílky důkladně vyšleháme dohusta, poté zvolna vmícháme mouku smíchanou s cukrem. Dále vlijeme rozpuštěné máslo.


Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech do tvaru obdélníčku (12x6 cm).


Poté dorůžova upečeme a ihned ještě teplé stáčíme pomocí vařečky do ruliček.


Po zchladnutí namáčíme jeden z konců do rozpuštěné čokolády a necháme vytuhnout.

Anýzové cukroví

Ingredience:

2 vejce | 250 g cukru | 2 sáčky vanilkového cukru | 1 špetka soli | 250 g hladké mouky | 1 špetka amonia | mouka na vál | 2 lžíce anýzu | barevná cukrová poleva


Příprava:

Vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl šleháme do pěny. Mouku a amonium smícháme a vmícháme do směsi. Vypracujeme těsto a necháme ve fólii odležet 1 hodinu.


Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát o síle asi 5 mm. Formičky na perníčky vysypeme moukou, vyplníme těstem a pevně přitiskneme.


Plech vyložíme pečícím papírem a posypeme anýzem. Perníčky oddělíme a sušíme přes noc. Jehlou propíchneme otvory na zavěšení nitě.


Troubu předehřejeme na 150 stup. Perníčky pečeme asi 35 minut. Dáme je vychladnout a nakonec je potřeme barevnou polevou.

Pudinkové rohlíčky

Ingredience:

4 lžíce ovesných vloček | 130 g hladké mouky | 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva | 1 sáček vanilkového pudinku | 2 lžíce medu nebo moučkového cukru | 1 sáček vanilkového cukru | 100 g rostlinného tuku | 2 lžíce rumu | tuk na vymazání plechu | moučkový a vanilkový cukr na obalení


Příprava:

Ovesné vločky na sucho opražíme na pánvi dorůžova, necháme vychladnout a umeleme nebo rozmixujeme.


Z prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, vloček, pudinkového prášku, medu, změklého tuku a rumu vypracujeme vláčné těsto.


Tvoříme z něj malé rohlíčky, klademe je na plech lehce vymazaný tukem a v mírně předehřáté troubě pečeme dorůžova.


Upečené rohlíčky obalíme v cukru.

Křupavé rohlíčky

Ingredience:

200 g másla | 120 g cukru | 1 lžíce mléka | 2 lžíce vanilkového cukru | kůra z 1 citrónu | 50 g strouhaných mandlí | 300 g hladké mouky | 1 špetka soli | tuk na vymaštění plechu | 1 žloutek | mandlové lupínky


Příprava:

Máslo a cukr v míse rozšleháme. Po částech vmícháme mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, přidáme mandle a mouku. Vypracujeme těsto.


Troubu předehřejeme na 200 stup. Na pomoučněném vále utvoříme váleček silný asi jako palec, nakrájíme ho na 2-3 cm dlouhé kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky. Rozšleháme žloutek.


Plech vymastíme tukem. Všechny připravené rohlíčky naskládáme na vymaštěný plech. Cukroví potřeme žloutkem a ozdobíme mandlovými lupínky. Cukroví pečeme na střední příčce trouby asi 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout.

Ořechové preclíky

Ingredience:

250 g hladké mouky | 1 lžička prášku do pečiva | 80 g cukru | 2 lžičky kakaa | 125 g másla | 100 g mletých ořechů | 1 vejce | 1 rozšlehaný bílek


Příprava:

Z mouky, cukru, prášku do pečiva, kakaa, másla, ořechů a vejce zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu v chladu odpočinout.


Z těsta potom vytvarujeme preclíky, složíme je na suchý plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme.

Vykrajované čokoládové pečivo

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

120 g cukru | 3 vejce | 120 g másla | 120 g hladké mouky | mouka vysypání formy | tuk na vymazání formy | 1 sáček Bonbóny Jojo - Tutti | 1/2 šálku cukru | 1 balení čokoláda na vaření | trochu rumu


Příprava:

V míse nad párou rozehřejeme 120 g cukru, přidáme 3 celá vejce, 120 g másla. Vše umícháme a přidáme 120 g hladké mouky. Vymažeme a vysypeme plech, těsto rozetřeme a upečeme ve středně vyhřáté troubě.


Potřeme polevou (1/2 hrnku práškového cukru, čokoláda na vaření, 1 lžíce vody a trochu rumu).


Ještě za tepla z těsta vykrajujeme tvořítkem různé tvary, potíráme je polevou a necháme ztuhnout.


Důležité je, že těsto nesmí vychladnout, pak se snadno láme. Zdobíme bonbóny Jojo - Tutti (pokrájenými a naskládanými do kytiček).

Perníčky

Ingredience:

450 g hladké mouky | 150 g cukru | 100 g rozměklého tuku | 120 g teplého medu | 1/2 lžičky prášku do pečiva | 1 vejce | 1 žloutek | 1/2 lžičky mleté skořice | 1 lžička vanilkového cukru | 1 lžička perníkového koření


Příprava:

Zpracujeme těsto, zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.


Potom vyválíme, vykrajujeme tvary a před pečením potřeme vejcem.


Upečené perníčky dáme do skleněné lahve s krajíčkem chleba, aby neztvrdly.

Trojhránky s bílkovou polevou

Ingredience:

200 g margarínu | 100 g hnědého cukru | 1 špetka soli | 1 sáček vanilkového cukru | 150 g hladké mouky | 100 g mletých lískových oříšků | 3 lžíce mléka | 200 g oříškové směsi | 1 bílek | 50 g bílého cukru


Příprava:

Ušleháme margarín a hnědý cukr. Přidáme sůl, vanilkový cukr, mouku, po částech oříškách s mléko. Vše zapracujeme ve vláčné těsto.


Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Na plech dáme pečící papír. Oříškovou směs nasekáme nahrubo. Polovinu rozdělíme na plech. Tuto drť potřeme těstem a pečeme cca 20 minut.


Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme do něj bílý cukr a šleháme, dokud sníh s cukrem nedrží i v nádobě dnem vzhůru. Potom přimícháme zbývající oříšky.


Upečené těsto potřeme sněhovou hmotou a opět pečeme asi 15 minut.


Papír s cukrovím vezmeme z plechu a necháme vychladnout. Plát nakrájíme na trojhránky.

Jednoduchý perník na figurky

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

600 g hladká mouka | 250 g moučkový cukr | 200 g másla hera | 6 lžic medu | 2 lžíce kakaa | 3 vejce | 1 kypřící prášek do perníku | 1 lžička koření na perník | 1 bílek | 200 g moučkový cukr | 1 lžíce citronové štávy


Příprava:

Všechny přísady smícháme a uhněteme tuhé těsto.


Na pomoučněném vále vyválíme plát vysoký asi 5 mm. Vykrajujeme různé figurky.


Vykrojené figurky dáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 min. Po vychladnutí je zdobíme polevou, kterou si připravíme pečlivým ušleháním bílku, cukru a citrónové štávy.

Ořechové košíčky

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

30 dkg hladké mouky | 20 dkg másla (Hery) | 1 vejce | 1/2 sáčku prášku do pečiva | 10 dkg mletých ořechů | 250 ml šlehačky | 10 dkg piškotů - rozdrtit | 2 lžíce rumu | 3 lžíce cukru (pole chuti) | 1 špetka skořice | čokoládová poleva na ozdobu | vlašské ořechy na ozdobu


Příprava:

Z hladké mouky, másla, vejce a 1/2 prášku do pečiva uděláme těsto, které naplníme do menších formiček ve tvaru košíčků (asi 75 ks) a dáme upéct.


Přivedeme do varu 1/4 l šlehačky, přidáme rozdrcené piškoty, rum, ořechy, podle chuti cukr a špetku skořice. Necháme vychladnout.


Košíčky plníme touto náplní (zarovnáme) a polijeme čokoládovou plevou a ozdobíme 1/2 vlašského ořechu.