neděle 11. listopadu 2007

Speciální cookies


Doba přípravy:

20 minut


Ingredience:

300 g másla | 200 g ovesných vloček | 200 g vlašských ořechů | 250 g cukru krupice nebo hnědého cukru | 150 g polohrubé mouky | 150 g kokosu | 2 vanilkového cukru | 4 vejce | 1 prášek do pečiva | 100 g bílé čokolády | sušené švestky, brusinky


Příprava:

Do rozpuštěného másla vmícháme všechny cukry, směs z ovesných vloček, nasekaných a pomletých ořechů (polovinu nasekám a polovinu pomeleme), kokosu, kousíčků bílé čokolády a kousíčků sušených švestek.


Postupně přidáváme vejce a nakonec mouku s kypřícím práškem.


Směs necháme na chvíli uležet.


Pak na plech, vyložený pečícím papírem, pokládáme hromádky dál od sebe a v troubě se roztečou se na placičky.


Pečeme při 180°C asi 12 minut.


Linecké pečivo kakaové


Doba přípravy:

75 minut


Ingredience:

370 g hladké mouky | 250 g tuku | 120 g moučkového cukru | 50 g kakaa | 2 žloutky


Příprava:

Všechny suroviny zpracujeme v těsto.


Vyválíme z něj placku a vykrajujeme různé tvary.


Tvary upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí je spojujeme marmeládou.


Hvězdičky s kakaovou polevou



Doba přípravy:

15 minut


Ingredience:

180 g hladké mouky | 120 g tuku | 90 g cukru | 10 g strouhaných ořechů nebo mandlí | 1 sklenka marmelády na spojování | Poleva: | 2 lžíce kakaa | 4 lžíce rozehřátého másla | uvařená černá káva | 120 g moučkového cukru


Příprava:

Těsto vytvoříme z hladké mouky, tuku, cukru a strouhaných ořechů. Vyválíme ho, aby bylo asi na stéblo silné.


Vykrajujeme malé hvězdičky. Poté pečeme dorůžova.


Mezitím si připravíme polevu. Smícháme cukr, kakao, rozehřáté máslo a několik lžiček silné vařící kávy a mícháme, aby poleva byla hustá.


Když jsou hvězdičky upečené a vychladlé, spojujeme vždy dva díly marmeládou a obalíme v polevě.


Hotové hvězdičky zdobíme kousky mandlí


Tažený štrůdl


Doba přípravy:

75 minut


Ingredience:

300 g polohrubé mouky | 1 vejce | 1 lžíce oleje | 1 špetka soli | 1/8 l vlažné vody | 80 g strouhanky | 100 g másla | 1.5 kg jablek nakrájených na malé kousky | 80 g rozinek | 100 g nasekaných ořechů | 200 g cukru | 1 lžička skořice | 1/2 lžíce citronové šťávy


Příprava:

Mouku, vejce, sůl a vodu zpracujeme v hebké a vláčné těsto, které necháme odpočívat. Potřeme ho olejem.


Mezitím můžeme v míse smíchat jablka, rozinky, citronovou šťávu, oříšky, cukr a skořici.


Potom těsto rozdělíme na dva díly, budou z toho dvě šišky štrůdlu. Vezmeme jeden díl a popotahujeme těsto, dokud nebude téměř průsvitné. Silné okraje odřízeme. Těsto posypeme strouhankou.


Jablkovou směs vyklopíme na těsto a zavineme.


Štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme přibližně 30 minut.


Nakonec štrůdl posypeme moučkovým cukrem.


Šátečky s marmeládou

Ingredience:

1 balení neušlehané šlehačky | 250 g polohrubé mouka | 1 kostka měkkého másla | tuhá marmeláda | moučkový cukr | vanilkový cukr



Příprava:

V míse smícháme šlehačku, mouku a máslo. Pak vysypeme na vál a propracujeme hladké těsto, které vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Rádýlkem nakrájíme na kostičky asi 5 x 5 cm. Na každou kostičku dáme trošku marmelády, zabalíme a pečeme.Po upečení obalujeme v moučkovém cukru, ve kterém jsme předem rozmíchali vanilkový cukr.



Kokosové těsto

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

20 dkg hladké mouky | 20 dkg másla nebo tuku | 20 dkg kokosu | 1 vejce | 8 dkg cukru moučka | 3 lžíce kakaa



Příprava:

Rozmícháme rozměklé máslo s cukrem, přidáváme postupně mouku, vejce a ostatní suroviny.

Náš tip:

Z těsta pečeme různá kokosová kolečka, kuličky apod.

Linecké těsto

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

250 g hladké mouky | 120 g másla nebo Hery | 80 g pískového cukru | vanilkový cukr | 1 vejce



Příprava:

Mouku s cukrem dáme na vál, přidáme nakrájené máslo a vejce.



Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu.



Potom vyválíme placku a formičkou vykrajujeme různé tvary.



Pečeme dorůžova.

Pařížské placičky

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

1/8 l mléka | 120 g pískového cukru | 100 g loupaných mandlí | 80 g pomerančové kůry | 10 g hladké mouky | 1 lžíce másla | kakaová poleva



Příprava:

Do hrnku dáme nakrájenou pomerančovou kůru, půlené mandle, cukr, máslo, mléko a mouku. Hrnec dáme do nádoby s vodou a v parní lázni za stálého míchání povaříme asi 3 minuty.



Vzniklou hmotu dáme vychladnout.



Tvoříme lžičkou malé hromádky, které pečeme ve středně teplé troubě dorůžova.



Upečené hromádky necháme vychladnout a potom poléváme kakaovou polevou.



Necháme proležet.

Ořechové těsto

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

30 dkg hladké mouky | 20 dkg másla | 1 vejce | 10 dkg cukru krupice | 10 dkg strouhaných vlašských ořechů



Příprava:

Necháme změknout máslo. Poté ho dáme do mouky, přidáme cukr, vejce a ořechy. Promícháme v těsto.

Náš tip:

Z těsta tvoříme ořechové dortíčky.

Vanilkové těsto

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

14 dkg hladké mouky | 10 dkg másla | 3.5 dkg cukru | 3.5 dkg mletých ořechů



Příprava:

Rozmícháme rozměklé máslo s cukrem, přidáváme postupně mouku a ostatní suroviny.



Vykrajujeme rohlíčky a po upečení je horké obalujeme v moučkovém cukru.

Náš tip:

Z těsta tvoříme vanilkové rohlíčky.



Anýzové koláčkové řezy

Ingredience:

2 žloutky | 100 g pískového cukru | 100 g hladké mouky | 1 špetka kypřícího prášku | tlučený anýz | bílé oplatky


Příprava:

Žloutky s cukrem třeme do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a malé množství tlučeného anýzu.


Toto těsto natřeme na obyčejné bílé oplatky a dáme do středně vyhřáté trouby upéct.


Ještě teplé krájíme na řezy.

DIA - Vanilkové rohlíčky

Ingredience:

350 g hladké mouky | 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva | 140 g sorbitu | 125 g másla | 1 vejce | 1 žloutek | vanilková esence | tuk na plech


Příprava:

K prosáté mouce přidáme prášek do pečiva, smícháme a uděláme důlek, do kterého přidáme sorbit, změklé máslo, vejce, žloutek a vanilkovou esenci. Vše společně smícháme a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme 2 hodiny uležet.


Poté vyválíme silný cop, z něhož krájíme malé dílky, ty vytvarujeme na malé úhledné rohlíčky. Klademe na tukem vymazaný plech a pečeme do růžova.

Ovesné koláčky

Ingredience:

16 dkg tuku | 10 dkg cukru | 16 dkg ovesných vloček | 20 dkg hladké mouky | 1 vejce | 1 sáček prášku do pečiva | 1 špetka soli | 1 sáček lískových oříšků


Příprava:

Smícháme v míse všechny suroviny.


Z těsta pak uděláme kuličky, klademe na plech a lehce rozmáčkneme.


Do středu dáme 1 lískový ořech nebo 1/2 vlašského ořechu. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova, aby byly koláčky lehce křupavé.


Doba pečení je zhruba 10-15 minut jako u rohlíčků.


Upečené můžeme z poloviny i polít rozpuštěnou čokoládou.