Jarní úlet Množství: 2–4 jedlíci | |
Postup: |
Sladký had Množství: 4 jedlíci | |
Postup: |
Smějící se bramborák Množství: 2–4 jedlíci |
Smějící se bramborák - pokračování
Postup:
1. Oloupej brambory a nastrouhej na hrubém struhadle do mísy. 2. Na prkénku nakrájej cibuli co nejvíc nadrobno (viz Krájení cibule, strana ...., Rady a fígle). Hermelín krájej na kostičky o velikosti 1×1 centimetr. Dej všechno do mísy a přidej také 4 lžíce mouky, rozklepnutá vajíčka (viz Rozklepnutí vajíčka, strana ...., Rady a fígle), sůl, majoránku, mletý kmín, pepř a dobře zamíchej, aby mouka netvořila hrudky. 3. Stroužky česneku rozmačkej lisem a také přidej. Zase zamíchej. Těsto je hotové. Ty si teď nalistuj stranu ...., kapitolu o Smažení, kde je dopodrobna popsané vše, co musíš vědět, než se pustíš do práce. Náš bramborák se liší od běžného tím, že se směje. Jak na to? 4. Jakmile naliješ těsto na pánev, růžkem obracečky mu prořízni pusu (obracečka musí být plastová, abys nepoškrábal pánev). Úsměv nedělej „od ucha k uchu“, aby se ti bramborák nerozpadl při obracení. 5. Pusu i oči můžeš udělat taky z koleček mrkve, hráškem, proužkem šunky…
Závěrem: Rukojeť pánve drž pevně při nalévání těsta i obracení a malých prskavých kapiček oleje se neboj, nejsou sice příjemné, ale tvé kůži doopravdy neublíží. Anebo – máš přece chňapky, ne?
Jablečné palačinky Množství: 2–3 jedlíci |
Jablečné palačinky - pokračování
Postup:
1. Do litrové nádoby nalij 400 ml mléka, přidej mouku a dobře rozmíchej a rozkvedlej, aby v těstě nebyly velké hrudky. Pokud máš po ruce elektrický šlehač a dospělého kuchtíka, popros ho o pomoc v boji s hrudkami. 2. Pak rozklepni do nádoby dvě vajíčka a znovu těsto rozkvedlej (viz Rozklepnutí vajíčka, strana ...., Rady a fígle). Vajíčka musíš přidat do těsta jako poslední, protože mouka se mnohem lépe rozkvedlá jen v mléku. 3. Oloupej škrabkou jablka, nastrouhej je na hrubém struhadle a přidej do těsta. 4. Teď můžeš smažit palačinky! Nejlepší jsou na másle. Stačí ho málo a sporák nedávej na maximum výkonu, máslo by se přepálilo – nemá rádo vysoké teploty. Podívej se na podrobný popis smažení palačinek v kapitole Smažení, strana ...., Rady a fígle. 5. Usmažené palačinky namaž nožem na jedné straně marmeládou a zatoč je do ruličky. Pokud máš rád tvarohovou náplň, tady je recept: vaničku tučného nebo polotučného tvarohu, zralý banán a vanilkový cukr rozmíchej v plastové misce.
Závěrem: Mistři světa v mlsání natírají palačinky tvarohem i marmeládou současně a ještě palačinky pokapou čokoládovou nebo bílou polevou!
Cibulačka Množství: 4 jedlíci Náročnost: 2 Čas: 20 minut |
Cibulačka - pokračování
Postup:
1. Do hrnce nalij asi 2 litry vody, přidej vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupej cibuli a česnek (viz Krájení zeleniny a ovoce, strana ...., Rady a fígle). Cibuli nakrájej na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků nakrájej na plátky a vhoď do hrnce s vodou. Zapni sporák na maximum. Až se voda začne vařit, stopni si 10 minut. 2. Zatím na prkénku nakrájej petrželku nebo pažitku a ze sýra vykrajovátkem vykroj srdíčka. 3. Až bude cibulačka za 10 minut uvařená, vypni sporák. Když vychladne tak, aby se dala jíst, rozmačkej do hrnce zbylé stroužky česneku drtičem na česnek, syrový česnek totiž ničí bacily. Do talířů pak rozděl sýrová srdíčka, pažitku a petrželku.
Závěrem: Cibulačka tě v zimě bude chránit před rýmou i chřipkou! Před učiteli bohužel ne, nejsou upíři. Jako léky užívali lidé cibuli i česnek už před deseti tisíci lety. Cibule vařením své účinky neztratí, ale česnek je účinnější v syrovém stavu.
Hnízda Množství: 4 - 6 jedlíků |
Hnízda - pokračování
Postup:
1. Nejdříve na hrubém struhadle nastrouhej větší polovinu sýra do velké mísy, přidej 4 lžíce strouhanky a směs promíchej. 2. Pak uvař špagety (viz Vaření těstovin strana , Rady a fígle). 3. Než se dovaří, připrav náplň do hnízda. Šunku a zbylý sýr nakrájej na kostičky asi 1x1 cm, dej je do misky a přidej 4 vajíčka, smetanu, sůl, koření do špaget a rozmíchej. Rajčata překroj na poloviny a nech na prkénku. Vymaž plech: nalij na plech lžíci oleje a peroutkou jej rozetři po celé ploše. Teď už jsou špagety určitě uvařené, slij je do cedníku a nech okapat. Pak je nasyp do velké mísy a vařečkou pomalu promíchej se strouhankou a sýrem. Nyní se snaž vytvořit hnízda. Vezmi hrst špaget do ruky, zatoč je jakoby do věnce, polož na plech a vytvaruj hnízdo. Hnízd bude devět. Ve středu hnízd zůstanou mělké dolíky na náplň. Když jsou hnízda hotová a naplněná, na každé polož půlku rajčete. Zapni troubu na 200 oC a nech ji rozehřát. Plech zasuň do trouby a peč cca 25 minut.
Závěrem: Rajčata se krájí nejlíp nožem se zoubky. Když ho nemáš, nejdřív si v místě řezu rajče napíchni – půjde pak lépe krájet.