čtvrtek 8. listopadu 2007

Jarní úlet

Množství: 2–4 jedlíci
Náročnost: 1
Čas: 15 minut
Náčiní: salátová miska, salátová lžíce, nůž, prkénko, cedník.
Suroviny: 2 srdíčka zeleného salátu (pevný střed salátu), salátová okurka, hrst jetelových lístků, půl hrsti mladých listů pampelišky, pár sedmikrásek, cukr, sůl, citrónová šťáva, lžička olivového oleje na zálivku.

Postup:
1. Škrabkou oloupej okurku. 2. Nastrouhej ji na struhadle na kolečka. 3. Mladé jetelové a pampeliškové lístky oper v cedníku pod proudem vody. 4. Salátová srdíčka rozeber, opláchni a nakrájej nožem na menší kousky. Jetel a pampelišku nakrájej na drobné kousky. 5. Přidej všechno do mísy k okurce. 6. Potom salát ochuť v tomto poměru: 1 vrchovatá polévková lžíce cukru, půl malinké lžičky soli, 1 lžíce citrónové šťávy a trochu olivového oleje lisovaného za studena (v obchodech se prodává také pod názvem panenský). Přidej všechno do zeleniny a dobře zamíchej, aby se cukr brzy rozpustil. Nech salát asi půl hodiny odstát v lednici a ochutnej ho, jestli je chuť zálivky podle tvého gusta, a případně dosol či doslaď. 7. Potom ho ještě jednou promíchej, ozdob šesti nebo osmi sedmikráskami a můžeš ho dát na stůl.
Závěrem: Určitě jste ještě nikdy doma nejedli pampeliškové listy nebo čerstvý jetel. Zkus to! Až se tví rodiče dochechtají a dodiví, salát jim určitě zachutná. Jetelové lístky jsou sladké a pampeliška má zvláštní nahořklou, ale dobrou chuť. Obojí jsou uznávané a moc zdravé, dokonce léčivé byliny, které rostou volně, bez zahradníka. Sníst sedmikrásku také není nic neobvyklého, i to je léčivá bylina a pomáhá proti bolestem hlavy. Všechno trhej na jiném místě než u silnice, kde jezdí a smrdí auta, aby „zelenina“ byla čistá a bez škodlivin. Jiné bylinky ale raději nejez. Nemusí být ani dobré, ani léčivé…


Sladký had

Množství: 4 jedlíci
Náročnost: 1
Čas přípravy: 10 minut
Náčiní: ostrý nůž, nůž na mazání, lžička, prkénko nebo podnos.
Suroviny: celozrnná bageta, marmeláda – meruňková, jahodová, borůvková…, rostlinný tuk nebo máslo, čerstvé ovoce na zdobení.

Postup:
1. Bagetu opatrně rozkrájej našikmo na plátky ostrým nožem. 2. Tupým nožem je namaž máslem… 3. …a marmeládami různých barev a chutí. 4. Omyj různé druhy ovoce pod tekoucí vodou. 5. Nakrájej ovoce na malé kousky. 6. Naskládej je na dílky z bagety a seřaď do tvaru hada na papír nebo velké prkénko. Když budeš mít ještě trochu času, přimaluj na papír i hlavu a ocas…
Závěrem: Je to recept na to, jak z obyčejné věci jednoduše udělat něco trochu jiného…


Smějící se bramborák

Množství: 2–4 jedlíci
Náročnost: 3
Čas: 45 minut
Náčiní: škrabka na slupky, malý nůž, struhadlo, prkénko a ostrý nůž, lis na česnek, velká mísa na těsto, vařečka, menší pánev s teflonovým dnem, naběračka na polévku, teflonová obracečka.
Suroviny: 6 středně velkých brambor, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 vajíčka, 4 vrchovaté polévkové lžíce hladké celozrnné mouky, 1 sýr Hermelín, půl malé lžičky soli, trochu pepře, trochu mletého kmínu, polévková lžíce majoránky, olivový olej, pár kuliček mraženého hrášku.


Smějící se bramborák - pokračování

Postup:
1. Oloupej brambory a nastrouhej na hrubém struhadle do mísy. 2. Na prkénku nakrájej cibuli co nejvíc nadrobno (viz Krájení cibule, strana ...., Rady a fígle). Hermelín krájej na kostičky o velikosti 1×1 centimetr. Dej všechno do mísy a přidej také 4 lžíce mouky, rozklepnutá vajíčka (viz Rozklepnutí vajíčka, strana ...., Rady a fígle), sůl, majoránku, mletý kmín, pepř a dobře zamíchej, aby mouka netvořila hrudky. 3. Stroužky česneku rozmačkej lisem a také přidej. Zase zamíchej. Těsto je hotové. Ty si teď nalistuj stranu ...., kapitolu o Smažení, kde je dopodrobna popsané vše, co musíš vědět, než se pustíš do práce. Náš bramborák se liší od běžného tím, že se směje. Jak na to? 4. Jakmile naliješ těsto na pánev, růžkem obracečky mu prořízni pusu (obracečka musí být plastová, abys nepoškrábal pánev). Úsměv nedělej „od ucha k uchu“, aby se ti bramborák nerozpadl při obracení. 5. Pusu i oči můžeš udělat taky z koleček mrkve, hráškem, proužkem šunky…
Závěrem: Rukojeť pánve drž pevně při nalévání těsta i obracení a malých prskavých kapiček oleje se neboj, nejsou sice příjemné, ale tvé kůži doopravdy neublíží. Anebo – máš přece chňapky, ne?


Jablečné palačinky

Množství: 2–3 jedlíci
Náročnost: 3
Čas: 35 minut
Náčiní: plastová litrová odměrka na vodu na rozkvedlání těsta, kvedlačka, naběračka, struhadlo, plastová miska, škrabka, lžíce, jídelní nůž, teflonová pánev na smažení palačinek, teflonová obracečka.
Suroviny: tři jablka, 400 ml mléka, 7 lžic hladké mouky, dvě vajíčka, marmeláda, olivový olej nebo máslo na smažení.


Jablečné palačinky - pokračování

Postup:
1. Do litrové nádoby nalij 400 ml mléka, přidej mouku a dobře rozmíchej a rozkvedlej, aby v těstě nebyly velké hrudky. Pokud máš po ruce elektrický šlehač a dospělého kuchtíka, popros ho o pomoc v boji s hrudkami. 2. Pak rozklepni do nádoby dvě vajíčka a znovu těsto rozkvedlej (viz Rozklepnutí vajíčka, strana ...., Rady a fígle). Vajíčka musíš přidat do těsta jako poslední, protože mouka se mnohem lépe rozkvedlá jen v mléku. 3. Oloupej škrabkou jablka, nastrouhej je na hrubém struhadle a přidej do těsta. 4. Teď můžeš smažit palačinky! Nejlepší jsou na másle. Stačí ho málo a sporák nedávej na maximum výkonu, máslo by se přepálilo – nemá rádo vysoké teploty. Podívej se na podrobný popis smažení palačinek v kapitole Smažení, strana ...., Rady a fígle. 5. Usmažené palačinky namaž nožem na jedné straně marmeládou a zatoč je do ruličky. Pokud máš rád tvarohovou náplň, tady je recept: vaničku tučného nebo polotučného tvarohu, zralý banán a vanilkový cukr rozmíchej v plastové misce.
Závěrem: Mistři světa v mlsání natírají palačinky tvarohem i marmeládou současně a ještě palačinky pokapou čokoládovou nebo bílou polevou!


Cibulačka

Množství: 4 jedlíci Náročnost: 2 Čas: 20 minut
Náčiní: 3litrový hrnec, prkénko, ostrý nůž, srdíčko na vykrajování pečiva.
Suroviny: 4 velké cibule, palička česneku, lžička soli, balíček plátkového sýra, lžička majoránky, petrželka nebo pažitka.

Cibulačka - pokračování

Postup:
1. Do hrnce nalij asi 2 litry vody, přidej vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupej cibuli a česnek (viz Krájení zeleniny a ovoce, strana ...., Rady a fígle). Cibuli nakrájej na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků nakrájej na plátky a vhoď do hrnce s vodou. Zapni sporák na maximum. Až se voda začne vařit, stopni si 10 minut. 2. Zatím na prkénku nakrájej petrželku nebo pažitku a ze sýra vykrajovátkem vykroj srdíčka. 3. Až bude cibulačka za 10 minut uvařená, vypni sporák. Když vychladne tak, aby se dala jíst, rozmačkej do hrnce zbylé stroužky česneku drtičem na česnek, syrový česnek totiž ničí bacily. Do talířů pak rozděl sýrová srdíčka, pažitku a petrželku.
Závěrem: Cibulačka tě v zimě bude chránit před rýmou i chřipkou! Před učiteli bohužel ne, nejsou upíři. Jako léky užívali lidé cibuli i česnek už před deseti tisíci lety. Cibule vařením své účinky neztratí, ale česnek je účinnější v syrovém stavu.


Hnízda

Množství: 4 - 6 jedlíků
Náročnost: 2
Čas: 45 min
Náčiní: hrnec, cedník, velká mísa, miska, plech, prkýnko, nůž, lžíce a lžička, struhadlo, peroutka na vymazání plechu.
Suroviny: 500 gramů špaget, 4 lžíce strouhanky, 5 rajčat, 200g šunky, 250 g tvrdého sýra vcelku, 4 vejce, 2 lžíce smetany (ale není nutná), 2 lžičky koření na špagety, čtvrt lžičky soli, pažitka, tuk na vymazání plechu, 1 lžička oleje


Hnízda - pokračování

Postup:
1. Nejdříve na hrubém struhadle nastrouhej větší polovinu sýra do velké mísy, přidej 4 lžíce strouhanky a směs promíchej. 2. Pak uvař špagety (viz Vaření těstovin strana , Rady a fígle). 3. Než se dovaří, připrav náplň do hnízda. Šunku a zbylý sýr nakrájej na kostičky asi 1x1 cm, dej je do misky a přidej 4 vajíčka, smetanu, sůl, koření do špaget a rozmíchej. Rajčata překroj na poloviny a nech na prkénku. Vymaž plech: nalij na plech lžíci oleje a peroutkou jej rozetři po celé ploše. Teď už jsou špagety určitě uvařené, slij je do cedníku a nech okapat. Pak je nasyp do velké mísy a vařečkou pomalu promíchej se strouhankou a sýrem. Nyní se snaž vytvořit hnízda. Vezmi hrst špaget do ruky, zatoč je jakoby do věnce, polož na plech a vytvaruj hnízdo. Hnízd bude devět. Ve středu hnízd zůstanou mělké dolíky na náplň. Když jsou hnízda hotová a naplněná, na každé polož půlku rajčete. Zapni troubu na 200 oC a nech ji rozehřát. Plech zasuň do trouby a peč cca 25 minut.
Závěrem: Rajčata se krájí nejlíp nožem se zoubky. Když ho nemáš, nejdřív si v místě řezu rajče napíchni – půjde pak lépe krájet.