čtvrtek 8. listopadu 2007

Vyber si barvu

Ovoce a zelenina hýří barvami, které prozrazují jejich specifický přínos pro zdraví. Červené ovoce a zelenina jsou prospěšné pro srdce. Žluté a oranžové snižují riziko oonemocnění na některé typy rakoviny. Bílé ovoce a zelenina podporují udržovat zdravou úroveň cholesterolu v krvi. Zelené příznivě ovlivňují dobrý zrak. Modré a purpurové ovoce a zelenina pomáhají zlepšovat paměť.
Barva ovoce a zeleniny závisí od pigmentů, zvaných fytochemikálie. Vědci už identifikovali více než 10 000 fytochemikálií, vyskytujících se v ovoci a zelenině. Každá z nich podporuje zdraví specifickým a jedinečným způsobem. Všeobecný přínos nízkotučné stravy, bohaté na ovoce a zeleninu, spočívá ve sníženém riziku srdcově-cévních onemocnění výskytu určitých druhů rakoviny a jiných chronických chorob.

Vyzkoušejte přidat každý den do vašich jídel barevné a zdraví prospěšné ovoce a zeleninu.

ČERVENÁ

Červené ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:

  • zdravé srdce

  • fungování paměti

  • nižší riziko jistých druhů rakoviny

  • zdravé močové cesty

ORANŽOVÁ/ŽLUTÁ

Oranžové a žluté ovoce a zelenina zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:

  • zdravé srdce

  • dobrý zrak

  • výkonný imunitní systém

  • nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny

ZELENÁ

Zelené ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:

  • zdravý zrak

  • nižší riziko některých druhů rakoviny

  • pevné kosti a zuby

BÍLÁ

Bílé ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat
správnou úroveň cholesterolu.

MODRÁ/PURPUROVÁ

Modré a purpurové ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:

  • zdravé močové cesty

  • fungování paměti

  • nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny