Vyber si barvu
Ovoce a zelenina hýří barvami, které prozrazují jejich specifický přínos pro zdraví. Červené ovoce a zelenina jsou prospěšné pro srdce. Žluté a oranžové snižují riziko oonemocnění na některé typy rakoviny. Bílé ovoce a zelenina podporují udržovat zdravou úroveň cholesterolu v krvi. Zelené příznivě ovlivňují dobrý zrak. Modré a purpurové ovoce a zelenina pomáhají zlepšovat paměť.
Barva ovoce a zeleniny závisí od pigmentů, zvaných fytochemikálie. Vědci už identifikovali více než 10 000 fytochemikálií, vyskytujících se v ovoci a zelenině. Každá z nich podporuje zdraví specifickým a jedinečným způsobem. Všeobecný přínos nízkotučné stravy, bohaté na ovoce a zeleninu, spočívá ve sníženém riziku srdcově-cévních onemocnění výskytu určitých druhů rakoviny a jiných chronických chorob.
Vyzkoušejte přidat každý den do vašich jídel barevné a zdraví prospěšné ovoce a zeleninu.
ČERVENÁ
Červené ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:
zdravé srdce
fungování paměti
nižší riziko jistých druhů rakoviny
zdravé močové cesty
ORANŽOVÁ/ŽLUTÁ
Oranžové a žluté ovoce a zelenina zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:
zdravé srdce
dobrý zrak
výkonný imunitní systém
nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny
ZELENÁ
Zelené ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:
zdravý zrak
nižší riziko některých druhů rakoviny
pevné kosti a zuby
BÍLÁ
Bílé ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat
správnou úroveň cholesterolu.
MODRÁ/PURPUROVÁ
Modré a purpurové ovoce a zelenina jako součást stravy s nízkým obsahem tuku napomáhá udržovat:
zdravé močové cesty
fungování paměti
nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny