čtvrtek 8. listopadu 2007

Potraviny

1.Mléko a mléčné výrobky

Mléko je první potravou, se kterou se potkáme hned po našem narození a provází nás po celý život. Je jednou ze základních potravin pro všechny věkové skupiny, pro děti i pro dospělé. Jeho hlavní složky – bílkoviny, tuky, mléčný cukr-laktóza, přítomné esenciální látky, vitamíny a minerálie tvoří vyvážený celek.
Mléčné bílkoviny jsou jako stavebné látky potřebné pro výstavbu tkání v organizmu. Mléčný cukr - laktóza je ojedinělý sacharid, který se nachází jenom v mléku a v mléčných výrobcích. Má význam zejména v dětství, protože je zdrojem galaktózy, která je základnou součástí mozku a proto je mimořádně důležitá zejména v tomto období vývoje člověka.
Z minerálních látek je nesmírně důležitý obsah vápníku a fosforu jako i hořčíku. Pomáhají zabezpečit optimální vývoj kostry u dětí a dospívající mládeže, a při jsou také důležité při prevenci osteoporózy, když děti dospějí.

Pro děti jsou vhodné polotučné výrobky, které obsahují vitamíny rozpustné v tucích. Omezte přislazené jogurty a pikantní sýry.

2.Zelenina a luštěniny, ovoce a ořechy

Většina druhů ovoce a zeleniny je chudá na energetické látky, ale je ohatá na vitamíny, minerální látky. Odborníci na výživu zjistili, že ti kteří denně sní pět porcí ovoce a zeleniny mají o polovinu menší riziko vzniku onemocnění na rakovinu a o třetinu menší riziko srdečně-cévních a chronických onemocnění.
Mnoho druhů zeleniny má vysoký obsah karotenoidů. Látek, které posilňují imunitní systém a chrání před některými druhy rakoviny. Nejvíce jich najdete v rajčatech, mrkvi, brokolici, nebo v zelí. Zelenina a ovoce obsahují antioxidanty - látky, které chrání buňky proti poškození volnými radikály.
Červené ovoce a zelenina jsou prospěšné pro srdce. Zelené příznivě ovlivňují zrak. Modré pomáhají udržovat paměť. Žluté a oranžové pomáhají při prevenci rakoviny. Bílé ovoce a zelenina podporují udržovat správnou úroveň cholesterolu v krvi. Aromatické látky, barvivá a organické kyseliny, které zelenina a ovoce obsahují, zas podporují trávení.
Ořechy, semínka, např. slunečnicové, sezamové a lenové dodávají hodnotné a výživné látky. Obsahují vápník, železo a hodně nenasycených mastných kyselin a rostlinných bílkovin.

Tip Zdravé Pěťky: Vhodné jsou čerstvé vlašské ořechy, búrské ořechy nebo lískovce, nepražené mandle. Nevhodné jsou pražené a solené oříšky.

3.PečivoCelozrnné pekárenské výrobky jsou zdravější než bílý chléb a pečivo, protože obsahují několikanásobek vitamínů a minerálů ve srovnání s výrobky z bílé mouky. Celozrnné výrobky obsahují vitamíny skupiny B, které příznivě ovlivňují nervovou soustavu a regeneraci pokožky. Jsou zdrojem důležitých minerálů jako jsou vápník, fosfor, hořčík, železo a zinek. Důležitý je i obsah vlákniny a balastních látek.

Tmavá barva neznamená, že jde o celozrnný výrobek. Celozrnný chléb by měl být upečený z celozrnné mouky. V jeho složení by jste měli najít kromě pšeničné také celozrnnou mouku. Jinak jde o chleba upečený z bílé mouky a zabarvený karamelem nebo syntetickými barvivami. Nevšímejte si teda barvu, ale složení chleba. V případě trávících těžkostí a onemocnění orgánů trávícího ústrojenství zásada o celozrnném chlebu neplatí. V tomto případě je vhodnější bílý chleba a pečivo, a v akutních případech suchar z bílé mouky.

4.Tuky a vejceVejce jsou potravinou, která má mimořádně vysoký obsah výživných látek. Obsahují kromě plnohodnotných bílkovin množství vitamínů, minerálů a jiných látek. I když vejce obsahují cholesterol, neměly by chybět na talíři vašich dětí. Vajíčka totižto obsahují také látky, které cholesterol snižují.
Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie. Jsou důležité pro vstřebávaní vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K. Doporučovaná denní dávka představuje 30 až 35 % denního energetického příjmu. Jeden gram tuku = 38 kJ (9 kcal). Výborným zdrojem tuků jsou rostlinné oleje – především olivový, který je skvělý na ochucování salátů. Dalším zdravým zdrojem jsou čerstvé máslo a rostlinné tuky. Nezapomeňte, že tuky jsou ukryté ve většině potravin. Najdete je téměř všude: v mase, v mléčných výrocích a sýrech, v sladkých náplních croissantů ... a pozor na přepálené tuky v hranolkách, hamburgerech...