čtvrtek 8. listopadu 2007

Veselý dort

Co potřebujete?
1 talířek na nakrájené ovoce a 1 na dort, nůž, korpus na dort – maminka ti ho může koupit v pekárnách Alberta nebo Hypernovy nebo Ti ho může upéct, různé druhy ovoce

Jak postupovat?
Nejprve ovoce opláchněte a pokud se u některého ovoce nejí slupka, oloupejte ji. Poté ovoce nakrájejte na různé tvary. Připravte si na talíř korpus a dál již necháváme prostor pro Vaši fantazii, aby jste si vytvořili obličej svojí dortové postavičky.

Místo koupeného korpusu si můžete upéct vlastní piškotové těsto. Katka Lapátková z Prahy 4 si vymyslela vlastní veselý dort. Děkujeme. Jak vidíte kreativitě se meze nekladou.



2. Komínky z lilku

Co potřebujete?
- 1 lilek
- 3 hermelíny nebo jiný vámi oblíbený sýr
- olivový olej
- 2 stroučky česneku
- bazalka
- pekáč

Komínky z lilku - pokračování receptu

Jak postupovat?
Lilek umyje a nakrájíme na kolečka, můžeme ho nakrájet i se slupkou. Pak si do hrnečku připravíme dressing z rozmačkaného česneku, bazalky, vody a 2 lžiček olivového oleje. Kolečka lilku necháme odležet v tomto dressingu. A pak už jenom „budujeme“ komínky. Do pekáče střídavě na sebe ukládáme kolečka lilku a syrové kolečka. Jak vysoké tyto komínky budou, je jenom na Vás. Pak necháme vše dobře zapéct ve vyhřáté troubě. Komínky pečeme tak 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Jako přílohu si můžete dát pečené brambory nebo opečený chleba.
Dobrou chuť!



3. Usměvavý Chlebánek

I příprava obyčejného krajíce chleba k snídani nebo k večeři může být pro rodiče s dětmi zábavou. To, co na něj položíte může být zdravé ale zároveň i zábavné. Posuďte sami, co všechno se našim kolegům ze Švédska podařilo s krajícem chleba vytvořit. Dokonce je možné na chleba i zdravě psát.


Ledové bubliny

Když je horké léto, je důležité dodržovat pitný režim. Děti na to občas zapomenou, ale když jim do skleničky hodíte pár kousků ledu, hned mají větší chuť pít. Ale i tyto ledové bubliny můžou být něčím speciální a také více osvěžující. Hned jsou zajímavější, když jsou v nich zmražené například lístky různých bylinek (máty nebo meduňky).

Do ledových bublin můžete nechat zmrazit také ovoce. Tyto ledové bubliny pak můžete hodit dětem například do ovocných koktejlů.



Dopisová pomazánka

Množství: 4 jedlíci
Náročnost: 1, Čas: 15 minut
Náčiní: prkénko, ostrý nůž, tupý nůž na mazání, lžíce, vařečka na míchání, středně velká plastová miska.
Suroviny: měkký polotučný nebo tučný tvaroh, špetka soli, pažitka, nať z mladé cibule, kelímek zakysané smetany, chléb.

Postup:
1. Tvaroh i jogurt dej do misky. 2. Opláchnutou pažitku a nať mladé cibule nakrájej. 3. Krájej co nejvíc nadrobno! 4. Přidej do misky, osol a všechno důkladnými, ale pomalými pohyby promíchej – říká se tomu tření, protože kousky hmoty vlastně roztíráme vařečkou nebo lžící o stěny mísy… 5. Pečivo krájej opatrně a nikdy ne proti sobě nebo proti svým prstům. Chleba se krájí asi na centimetrové plátky. Pomazánka se roztírá tupým příborovým nožem, máslo dávat nemusíš, když jako základ pomazánky použiješ polotučný nebo tučný tvaroh.
Závěrem: Rodiče nebo bráchu se ségrou určitě pořádně překvapí vzkaz napsaný do pomazánky. Použij špejli. Pozor na záměnu, ať chleba se vzkazem „DOBRÝTRO, LENOCHODE“ pro brášku nedostane mamka!!!