neděle 4. listopadu 2007



KOŘENOVÁ ZELENINA
netradičně

Čerstvě sklizená mrkev, petržel a další kořenová zelenina je v tomto období všude k mání. Proč ji tedy nezkusit připravit i trochu jinak, než jsme zvyklí?


Zeleninové
KROKETY

200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kedlubnu, 100 g petržele, masový vývar, sůl, mletý černý pepř, jedno vejce, jedna až dvě lžíce strouhanky, strouhaný tvrdý sýr, sezamová semínka, olej, pažitka, jeden rohlík


Mrkev, petržel, kedluben a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Potom ji podlijeme menším množstvím masového vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme dusit do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Pak zeleninu rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Do masy přidáme předem namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, strouhaný tvrdý sýr a tuhý sníh z bílku. Osolíme, opepříme a promícháme. Z masy formujeme menší krokety, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Podáváme s vařenou zeleninou.


Zeleninový
DORT SE SÝREM

Těsto: 220 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, sůl, 100 g másla, jedno vejce, tři lžíce vlažné vody

Náplň: 500 g míchané kořenové zeleniny, pět vajec, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 150 g kysané smetany, jedna až dvě lžíce hladké mouky, sůl, mletý černý pepř, zeleninový vývar, mléko, pažitka, petrželová nať


Z mouky, soli, másla, vejce a vody vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném vále. Těsto přeneseme do vymaštěné, moukou vysypané kulaté formy a vyložíme jím její dno i boky. Na těsto rozložíme vychladlou zeleninu, zalijeme ji smetanovo-sýrovou směsí a dáme péct do vyhřáté trouby. Po vychladnutí dort vyklopíme, nakrájíme na kousky a ozdobíme petrželovou natí.

Náplň: Očištěnou a nakrájenou zeleninu dáme vařit do zeleninového vývaru. Potom zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Celá vejce rozšleháme, smícháme je se smetanou, mlékem, moukou a nastrouhaným tvrdým sýrem. Přidáme nakrájenou pažitku a petrželovou nať. Osolíme, opepříme a promícháme.

Bramborová
VŠEHOCHUŤ

Tipy do kuchyně:

  • Když brambory na 20 minut namočíte do studené vody, vyloučí se část škrobu a nebudou tak mazlavé.

  • Do vody, v níž vaříme brambory na přípravu salátu, bychom měli přidat trochu octa, aby se nerozvařily. Odstavíme je před dovařením a necháme v páře dojít.

  • Pro zlepšení chuti starých, ale stále zdravých brambor, přidáme do vody trochu petrželové nebo celerové natě.

  • Pokud jsme přesolili polévku, asi deset minut v ní povaříme několik rozkrojených brambor, které přebytečnou sůl vstřebají.



Bramborové ŘÍZKY S NÁPLNÍ

600 g brambor, hrubá mouka, jeden žloutek, sůl, strouhanka na obalení, olej na smažení, sýr feta na ozdobu

Náplň: jedna cibule, čerstvé žampiony, jedno vejce, sůl, mletý černý pepř, nasekaná petrželová nať


Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je jemně nastrouháme, přidáme sůl, žloutek a hrubou mouku. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejné části. Každou část roztáhneme do větší placky, naplníme vychladlou náplní, přeložíme napůl a zformujeme řízky. Obalíme ve strouhance a smažíme na oleji z obou stran. Smažené řízky posypeme kousky sýra feta.

Náplň: Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji současně s nakrájenými žampiony. Přidáme rozšlehané vejce a uděláme hustou omeletu, kterou necháme vychladnout. Osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a promícháme.


ZAPEČENÉ brambory

1200 g brambor, sůl

Náplň: 250 g bryndzy, 0,2 l kysané smetany, mletý černý pepř, nasekaný kopr

Na zálivku: dvě vejce, smetana na vaření


Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka. Bryndzu smícháme s kysanou smetanou. Přidáme kopr, opepříme a promícháme. Do vymaštěné zapékací mísy střídavě klademe vrstvy nakrájených brambor, které osolíme a zaléváme náplní. Končíme vrstvou brambor. Celá vejce rozšleháme, přidáme smetanu na vaření, osolíme a promícháme. Naplněnou zapékací mísu zalijeme smetanovou směsí s vejci, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme.

CUKETY,
patisony, baklažány

Podzim hýří nejen pestrými barvami, ale také bohatstvím zralých plodů. I vaření je v tomto období jednodušší a pestřejší – stačí si vybrat jednu zeleninu nebo jich zkombinovat několik.


Míchaná
ZELENINOVÁ SMĚS

cuketa, baklažán, patison, cibule, prolisovaný česnek, mleté vepřové maso, rajčata, sůl, mletý černý pepř, majoránka, olej


Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a necháme 20 minut odstát na chladném místě. Po odležení ho prudce osmažíme na oleji. Cuketu, baklažán, patison a cibuli nakrájíme na menší kousky, které asi v polovině opékání přidáme k masu. Oloupaná rajčata zbavená semen současně s prolisovaným česnekem přidáme k masu se zeleninou. Promícháme a podusíme do měkka. Posypeme strouhaným sýrem a podáváme s rýží.




PLNĚNÉ cuketové kousky

jedna větší cuketa, 120 g taveného sýra, 150 g mletého vepřového masa, 80 g barevných paprik, sůl, mletý černý pepř, majoránka, petrželová nať, mletá sladká červená paprika, chilli, tykvová semínka bez slupek, kysaná smetana, olej


Cuketu podélně rozkrojíme a vnitřek z ní vydlabeme. Každou část cukety pak rozkrojíme na tři stejné kousky. Mleté maso ochutíme solí, pepřem, paprikou, majoránkou a chilli. Promícháme a necháme 10 minut stát. Potom maso opečeme za stálého obracení do měkka. Papriky nakrájíme na kousky, osolíme a prudce orestujeme na oleji. Přidáme opečené maso, petrželku a promícháme. Vydlabané časti cuket potřeme taveným sýrem a na něj dáme připravenou náplň. Posypeme tykvovými semínky a pokapeme opepřenou kysanou smetanou.

Po naplnění tři kousky cuket spojíme grilovací jehlou. Položíme je na vymaštěný plech a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Cibulové
VARIACE

Při vaření se bez cibule skoro neobejdeme. Nemusí však být jen doplňkem, může se stát i královnou našeho menu.

PEČENÁ cibule

400 g barevných cibulí, 40 g šunky, 20 g červené papriky, 100 g taveného sýra, nastrouhaný tvrdý sýr, olej, sůl, mletý černý pepř, petrželová nať


Z očištěných cibulí odřízneme vrchní část a dáme stranou. Vnitřek vydlabeme. Část vydlabané hmoty, šunku a červenou papriku nakrájíme na kostičky a promícháme je s taveným sýrem a petrželovou natí. Směs osolíme, opepříme a naplníme jí vydlabané cibule. Zapékací mísu potřeme olejem, naskládáme do ní naplněné cibule, kloboučky položíme vedle a pečeme.

Před dokončením cibule posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct. Před podáváním kloboučky položíme na vršek zapečených cibulí.


Cibulový KOLÁČ

Těsto: 250 g polohrubé mouky, jedno vejce, sůl, 125 g másla, jedna až dvě lžíce studené vody

Náplň: 600 g cibule, olej, sůl, mletý černý pepř, 200 g kysané smetany, čtyři vejce, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g prorostlé slaniny


  1. Z mouky, másla, vejce a vody vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučněném válu.

  2. Cibuli očistíme a nastrouháme. Prorostlou slaninu nakrájíme na menší kousky.

  3. V pánvi na oleji orestujeme cibuli se slaninou. Kysanou smetanu smícháme s vejci, solí a pepřem.

  4. Na vymaštěný plech dáme rozválené těsto a rozložíme na něj cibulovou náplň. Osolíme, opepříme, zalijme kysanou smetanou s vejci a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Vychladlý koláč nakrájíme na kousky.











Plněná CIBULOVÁ KOLEČKA

3 větší cibule, nakrájené plátky šunky, nahrubo nastrouhaný sýr, petrželová nať, sůl, mletý černý pepř, ovčí sýr

Těstíčko: jedno až dvě vejce, sůl, mletý černý pepř, hladká mouka, mléko


Oloupané cibule nakrájíme na kolečka, osolíme je, opepříme a necháme chvíli stát. Potom mezi dvě kolečka vložíme plátek šunky, strouhaný sýr a kousek petrželky. Naplněná kolečka k sobě přitiskneme, obalíme v hladké mouce a v těstíčku. Smažíme na oleji z obou stran. Hotové posypeme ovčím sýrem. Těstíčko: Vejce rozšleháme, přidáme trochu mléka, sůl, pepř a hladkou mouku.



Zásobárna
VITAMINŮ

ZELNÝ NÁKYP

700 g kyselého zelí, 700 g vařených brambor, 100 g prorostlé uzené slaniny, 100 g měkkého salámu, dvě vejce, 0,2 l kysané smetany, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, mletý černý pepř


  1. Kyselé zelí scedíme a nakrájíme na menší kousky. Potom ho vložíme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme pět až deset minut. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.

  2. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky.

  3. Prorostlou slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme. Do smetany přidáme vejce a společně promícháme.

  4. Zapékací misku potřeme olejem a vysypeme strouhankou. Do ní naskládáme po vrstvách kyselé zelí, kousky slaniny, kolečka salámu a plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem. Smetanu smíchanou s vejci nalijeme na vrchní část nákypu. Plnou mísu vložíme do vyhřáté trouby a dáme zapéct. Po zapečení nakrájíme na porce a posypeme petrželovou natí.

ZELNÉ KOLÁČKY

Těsto: 0,25 l mléka, 40 g droždí, 200 g polohrubé mouky, dva žloutky, 80 g másla, 80 g moučkového cukru, 300 g hrubé mouky, špetka soli

Náplň: 700 g hlávkového zelí, olej, moučkový cukr, mletá skořice, rozinky


Do vlažného mléka přidáme droždí, špetku soli, trochu cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do misky dáme prosátou polohrubou a hrubou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a na teplém místě necháme kynout. Pak ho rozválíme na pomoučněném válu a kulatou formičkou vykrajujeme koláčky. Uprostřed každého koláčku vyhloubíme jamku, okraje potřeme vejcem a do středu vložíme náplň. Ozdobíme rozinkami a přendáme na plech pokrytý papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě, po upečení posypeme moučkovým cukrem.

Náplň: Nastrouhané zelí udusíme na oleji do měkka. Přidáme moučkový cukr, mletou skořici, promícháme a necháme vychladnout. Náplň klademe do středu koláčků.

ZELNÉ PLACKY

hlávkové zelí, hladká mouka, sůl, mletý černý pepř, vegeta, majoránka, mletý kmín, dvě vejce, olej, sekaná petrželová nať, měkký salám, mléko, lžička kypřicího prášku do pečiva

Očištěné a nastrouhané zelí osolíme a necháme pět minut stát. Potom do zelí přidáme nakrájený salám, trošku mléka, petrželku, pepř, vegetu, majoránku, kmín, dva žloutky a ušlehaný sníh ze dvou bílků. Zahustíme moukou s kypřicím práškem a dobře promícháme. Z těsta tvarujeme malé kulaté placičky, které smažíme na oleji z obou stran. Podáváme se zeleninovou přílohou.





BRAMBORY
trochu jinak

Bez brambor si už náš jídelníček nedovedeme představit. Dodávají nám nejen energii, ale jsou také nejlevnějším zdrojem vitaminu C.


BRAMBOROVÉ KOŠÍČKY

osm středně velkých brambor uvařených ve slupce, jedna větší cibule, olej, 150 g slaniny, 80 g tvarohu, jedno vejce, jedna lžíce nasekané petrželové natě, sůl, mletý černý pepř


Brambory podélně rozkrojíme na poloviny a středy vydlabeme tak, aby vznikly košíčky silné asi půl centimetru. Slaninu drobně nakrájíme, osmažíme, přidáme jemně nasekanou cibuli, polovinu vydlabaných a nakrájených brambor a osmažíme. Odstavíme, přidáme tvaroh, vejce, petrželovou nať, sůl, pepř a dobře promícháme. Bramborové košíčky poskládáme na vymaštěný pekáč a naplníme směsí. Pokud jí trochu zbyde, rozložíme ji kolem brambor. Všechno pokapeme olejem a ve vyhřáté troubě zapečeme. Zbylé vydlabané brambory můžeme opéct na oleji a podávat se zapečenými košíčky.


GRATINOVANÉ BRAMBORY

750 g menších brambor, 200 g cibule, olej, sůl, mletý černý pepř, 150 g kysané lahůdkové smetany, 80 g tvrdého sýra, jedna lžička másla


Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kolečka. Polovinu vložíme do vymazané zapékací nádoby, osolíme a opepříme. Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na kolečka, jemně osolíme, promícháme a rozložíme na brambory. Zbylé brambory poskládáme na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme rozmíchanou kysanou smetanou. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 15 minut. Potom brambory posypeme jemně nastrouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a do růžova zapečeme. Podáváme jako lehkou večeři se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masu. Jídlo můžeme připravit i z vařených brambor, čímž se doba zapékání zkrátí.


ZAPÉKANÉ BRAMBORY S HOUBAMI

700 g brambor vařených ve slupce, jedna cibule, 250 g čerstvých nebo mražených hub, 100 g šunky, dvě vejce vařená natvrdo, sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, olej, jedno vejce, 0,1 l smetany, vegeta


Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hlubší pánvi na trošce oleje osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, osolíme a za stálého míchání usmažíme. Ochutíme kmínem a pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou šunku a zamícháme. Zapékací nádobu vymastíme olejem, naskládáme do ní polovinu brambor, osolíme, na ně rozložíme houbovou směs, na kolečka nakrájená vařená vejce a přikryjeme druhou částí brambor. Ve smetaně rozšleháme vejce, ochutíme vegetou, vylijeme na brambory a ve vyhřáté troubě zapečeme.











ZELÍ
na několik způsobů

Syrové i kyselé zelí je velmi zdravé, čistí krev, zvláčňuje pokožku a ženy by si ho měly vysloveně dopřávat, protože vyrovnává a zahlazuje vrásky. Tepelným zpracováním sice část svých vitaminů ztrácí, ale získává na chuti.


ZELNÁ POLÉVKA S VEPŘOVÝM MASEM

500 g hlávkového zelí, jedna cibule, 150 g vepřového masa, olej, stroužek česneku, jedna mrkev, jedna petržel, dvě brambory, dvě rajčata, sůl, mletý pepř, 0,15 l zeleninového vývaru z bujonu


Hlávkové zelí očistíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmažíme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel i česnek, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi deset minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se zelím přidáme k masu. Dolijeme vodou, opepříme a vaříme takřka do měkka. Nakonec přidáme rajčata a vaříme, dokud vše není zcela měkké.


SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ

jedna menší hlávka zelí, asi 500 g, dvě kyselejší jablka, 150 g rybího filé, 100 g naložených žampionů, hrst jader vlašských ořechů, sůl, mletý pepř, dvě lžíce oleje, lžička citronové šťávy


Zelí očistíme, omyjeme a vyřízneme tuhý košťál. Potom nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme a dáme do hlubší mísy. Osolíme, promícháme a necháme nejméně 20 minut odležet. Z jablek odstraníme jaderníky, nakrájíme na kostky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Rybí filé také pokrájíme na kostky, osolíme a dozlatova osmažíme na oleji. Zelí v ruce vymačkáme, přeložíme do jiné nádoby, přidáme připravená jablka, filé, nakrájené žampiony, jemně osolíme, opepříme a promícháme. Ochutíme octem, cukrem, znovu promícháme a zase necháme chvíli odstát.

Před podáváním salát posypeme posekanými vlašskými ořechy.



MASOVÉ KULIČKY V ZELÍ

300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr


Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do měkka. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou a udusíme do měkka. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.







Nejen pro vegetariány

Cuketa na první pohled připomíná okurku, na rozdíl od ní se však používá tepelně zpracovaná. Není chuťově výrazná, proto velmi dobře přebírá chuť koření a dalších přísad na pánvi nebo vpekáči. Je snadno stravitelná, křehká, nemastná a příprava jídel z ní zabere jen málo času.


Zapečená plněná cuketa

cuketa (800 g), sůl, 300 g mletého vepřového masa, jeden rohlík, 0,1 l mléka, jedno vejce, mletý černý pepř, majoránka, olej, osm plátků sýra, 0,2 l zeleninového vývaru


Cuketu oloupeme, nakrájíme na válečky dlouhé 4 cm a dužninu vydlabeme. Osolíme a necháme chvíli stát. V míse smícháme maso s rohlíkem namočeným v mléce, přidáme vejce, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a dokonale promícháme. Cuketové válečky položíme do pekáče, rozdělíme na ně masovou směs, pokapeme olejem, podlijeme vývarem a ve vyhřáté troubě upečeme. Na každý kousek položíme plátek sýra a zapékáme, dokud sýr nezačne měknout.


Cuketa na červeném víně

500 g mladé cukety, jedna malá cibule, olej, 100 g žampionů, 80 g mrkve, 80 g celeru, čtyři rajčata, 0, 15 l červeného vína, 80 g mandlí, sůl, mletý černý pepř, půl lžičky cukru


Umytou cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme stát. Na oleji zpěníme očištěnou a nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, mrkev a celer a krátce společně osmažíme. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme takřka do měkka. Přidáme cuketu, nakrájená rajčata, mandle, podlijeme vínem a udusíme do měkka. Ochutíme cukrem a podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.



Zelenina na kari

500 g mladé cukety, 100 g mrkve, 100 g celeru, lžička vegety, lžička kari koření, olej, 0,1 l bílého vína, 1/2 kostky zeleninového bujonu, mletý černý pepř, kopr


Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostky, posypeme vegetou a promícháme. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na tenké nudličky. V hlubší pánvi zahřejeme trochu oleje, přidáme mrkev a celer a za stálého míchání krátce osmažíme. Posypeme kari kořením, přidáme cuketu, podlijeme vínem, vývarem připraveným z bujonu a 0,1 l vody a dusíme takřka do měkka. Podle chuti opepříme, posypeme nasekaným koprem, promícháme a podáváme s chlebem nebo dušenou rýží.










Špenát pro každého

Špenát má blahodárný vliv na duševní zdraví ve vyšším věku a také lidé s vysokým krevním tlakem by ho měli jíst co nejčastěji. Patří rovněž mezi zeleniny, které pomáhají při prevenci rakoviny.


Slaný špenátový koláč

400 g listového těsta, hladká mouka, 450 g čerstvého špenátu nebo 150 g špenátového protlaku, 250 g jemného tvarohu, jedna lžíce pikantního sýra (niva), jedna cibule, jedna lžíce oleje, sůl, pepř, jedna lžička mletého kmínu, čtyři vejce, celý kmín


Listové těsto rozdělíme na poloviny a obě postupně rozválíme na pomoučeném vále. Jednu část těsta vložíme do hlubšího plechu tak, aby po stranách trochu přesahovalo. Špenát umyjeme, odstraníme stonky, nakrájíme, mražený špenát necháme trochu rozmrazit. Špenát, tvaroh a strouhaný sýr dáme do mísy. Přidáme na oleji osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, ochutíme kmínem a vmícháme tři žloutky. Nakonec ještě vmícháme tuhý sníh ze tří bílků a směs vylijeme na připravené těsto. Přikryjeme druhou částí těsta, okraje k sobě jemně přitiskneme, povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, propícháme vidličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme deset minut při nejvyšší teplotě, potom teplotu stáhneme na polovinu a upečeme dozlatova.


Drůbeží rolky plněné špenátem

600 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, čtyři větší stroužky česneku, 450 g čerstvých nebo 150 g mražených špenátových listů, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 150 g karotky, 150 g slaniny, 0,2 l kuřecího vývaru


Z kuřecích prsíček uděláme osm řízků a přes potravinářskou fólii naklepeme do tenka. Fólii odstraníme, řízky osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Umyté špenátové listy dáme na síto, přelijeme vařící vodou a necháme okapat; mražené špenátové listy necháme mírně rozmrazit a vodu jemně vytlačíme. Připravené špenátové listy potom rozložíme na řízky, osolíme, posypeme sýrem a na každý dáme tři kousky překrojené karotky. Řízky svineme a uložíme do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe. Podlijeme vývarem, pokapeme olejem a ve vyhřáté troubě pečeme 20 – 25 minut. Asi pět minut před dopečením rolky obložíme plátky slaniny. Během pečení poléváme výpekem. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


Masové kuličky ve špenátové omáčce

250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení

Omáčka: 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl

Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát. K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.

Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.



Když rostou kedlubny

Kedlubny jsou nejchutnější a nejzdravější v syrovém stavu, protože mají poměrně vysoký obsah vitaminu C. Jejich hlavní výhodou je to, že je máme k dispozici od časného jara až do pozdní zimy.


Kedlubnová pomazánka s křenem

300 g kedlubny, polovina citronu, jedna lžička nastrouhaného křenu, dvě vejce uvařená natvrdo, dvě sladkokyselé okurky, dvě lžíce majonézy, 100 g rostlinného másla, dvě mladé cibulky s natí, sůl, pepř


Kedlubnu očistíme, umyjeme, nastrouháme na jemném struhadle, vložíme do mísy, pokapeme šťávou z citronu a necháme chvíli stát. V druhé míse utřeme majonézu s máslem do pěny, přidáme oloupaná nakrájená vejce, nastrouhané okurky, osolíme, opepříme a promícháme. Z nastrouhané kedlubny vymačkáme šťávu, vmícháme do máslové pěny, přidáme na jemném struhadle nastrouhaný křen, nakrájenou cibulku i s natí a promícháme. Před podáváním uložíme na dvacet minut do ledničky. Pomazánku můžeme ozdobit plátky rajčaty a kolečky uvařeného vejce.


Plněné kedlubny

Osm mladých kedluben, 15 g uvařené rýže, 150 g mletého vepřového masa, půlka cibule, dvě lžíce oleje, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mletého kmínu, 0,15 l zeleninového vývaru


Kedlubny oloupeme, vršky odkrojíme a vnitřek vydlabeme tak, aby zůstal asi půl centimetru silný okraj. Na oleji osmažíme očištěnou nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené vydlabané části kedlubny, osolíme, osmažíme. Přidáme mleté maso, podlijeme polovinou zeleninového vývaru a krátce podusíme. Do směsi přidáme uvařenou rýži, vejce, kmín, opepříme a promícháme. Připravené kedlubny uložíme do vymaštěného pekáče, naplníme nádivkou, podlijeme zbylým vývarem a dáme zapéct. Podáváme se sezónní zeleninou.


Kedlubnová příloha

Čtyři kedlubny nebo 200 g kedlubny gigant, jedna malá cibule, dvě lžíce oleje, jedna lžíce hladké mouky, 0,2 l smetany na vaření, sůl, cukr, ocet, kopr


Kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na větším struhadle. V hlubší pánvi na oleji osmažíme očištěnou a nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu a za stálého míchání osmažíme. Zalijeme trochou vody, osolíme a vaříme do poloměkka. Samostatně rozmícháme hladkou mouku, vlijeme do základu a za stálého míchání vaříme, dokud příloha nezačne houstnout. Pokudi je příliš hustá, podle potřeby dolijeme vařící vodu. Ochutíme cukrem, octem a před podáváním posypeme nasekaným koprem.











Blíží se období chřestu

Květen a červen jsou sezonou první jarní zeleniny – chřestu. Na této velmi lahodné a jemné zelenině si pochutnávali už faraoni i římští labužníci, kteří si cenili také její léčivé účinky.


Kuřecí polévka s chřestem

200 g kuřecího masa, 150 g kořenové zeleniny, jedna malá cibule, pět zrnek celého pepře, jedna zeleninová paprika, 100 g chřestu, vegeta, petrželová nať


Kuřecí maso vložíme do 1,5 l studené vody a přivedeme do varu. Přidáme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu, umytou cibuli, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme téměř do měkka. Papriku očistíme, nakrájíme a vložíme do polévky. Očištěný chřest umyjeme, nakrájíme, přidáme do polévky a uvaříme do měkka. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželovou natí a ochutíme vegetou.


Zeleninový salát s chřestem

200 g celeru, jedna lžička citronové šťávy, tři brambory uvařené ve slupce, jedna cibule, 100 g žampiónů (sterilizované), 150 g sterilizovaného chřestu, sůl, pepř, dvě lžíce ochucené majonézy, jedna lžíce zakysané smetany, dvě vejce uvařená natvrdo, petrželová nať


Očištěný celer nakrájíme na kostky a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka. Scedíme, přendáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Přidáme oloupané na kostky nakrájené brambory, očištěnou nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a promícháme. Smetanu smícháme s ochucenou majonézou a jemně vmícháme do salátu spolu s nakrájeným chřestem. Podáváme na topinkách ozdobené vařenými vejci, kečupem a petrželovou natí.


Zapékaný chřest v sýrové omáčce

500 g chřestu, sůl, 150 g tvrdého sýru, 0,1 l zakysané smetany, dvě vejce, pepř, muškátový oříšek, olej, dvě rajčata, petrželová nať


Chřest očistíme, dáme na síto a vložíme na pět minut do vařící osolené vody. Vyndáme a na sítě necháme okapat. Nastrouhaný tvrdý sýr rozmícháme ve smetaně, přidáme rozšlehaná vejce a promícháme. Chřest rozložíme do vymaštěného pekáče, zalijeme sýrovou směsí, okořeníme pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Ve vyhřáté troubě zapečeme. Ozdobíme nakrájenými rajčaty a petrželovou natí. K přípravě můžeme použít i sterilizovaný chřest, v tom případě ho nevaříme.













Přivítejme jarní dny

Velikonoční stůl je pro většinu z nás spojen s uzeným masem a jehněčím. Letos je můžeme připravit i podle některého z těchto receptů.

Pečená šunka se švestkami

1500 g uzené šunky, osm sušených švestek, 50 ml koňaku, kari koření

Jablkové čatní: 100g strouhaného kokosu, 500 g jablek, 600 g cibule, dva stroužky česneku, jedna červená paprika, 150 g krystalového cukru, 150 ml bílého vinného octa, jedna lžička hořčičných semínek, jedna lžička cayenského pepře, jedna lžička soli


Šunku omyjeme, osušíme. Doprostřed uděláme ostrým nožem otvor po celé délce. Švestky umyjeme a na půl hodiny namočíme do koňaku. Potom jednu po druhé vtlačíme do otvoru v mase. Pak maso ze všech stran potřeme silnou vrstvou kari, pokapeme vínem, vložíme do fólie na pečení a pevně uzavřeme. Fólii nahoře několikrát propíchneme jehlicí. Připravené maso vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu. Maso necháme vychladnout ve fólii, potom ho nakrájíme na plátky a podáváme s čatní.

Jablkové čatní: Kokos zalijeme 250 ml vody a odložíme na patnáct minut. Potom ho scedíme přes čistou utěrku, dobře vymačkáme a kokosovou šťávu vlijeme do hrnce. Přidáme očištěná, na malé kostky nakrájená jablka, drobně nakrájenou cibuli, česnek a papriku, cukr, ocet, hořčičná semínka, cayenský pepř, sůl, kokos a při mírné teplotě vaříme asi jednu hodinu.


Šunkový zákusek

300 g šunky, 300 g tvrdého sýra, 250 g krémového sýra Lučina, dvě lžíce lahůdkové smetany, 5 g želatiny v prášku, sůl, mletý bílý pepř


Krémový sýr smícháme s pochoutkovou smetanou, mletým bílým pepřem a se solí. Přidáme želatinu připravenou podle návodu a dobře promícháme. Na alobal rozložíme plátky šunky a potřeme je připravenou sýrovou směsí, kterou přikryjeme plátky sýra a opět potřeme. Postup zopakujeme. Naplněné pláty šunky a sýra necháme v lednici čtyři hodiny tuhnout, pak je nakrájíme na kousky.




Paštikový chlebíček

550 g vepřového masa, 250 g šunkového salámu, 3 vejce, 3 lžíce hořčice, tlučený zelený pepř, špetka cayenského pepře, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka mletého koriandru, 1 lžička strouhané citronové kůry, 2 lžíce rumu, petrželová nať, 50 g šunky nakrájené na plátky, 16 plněných zelených oliv, 350 g mraženého lístkového těsta

Maso a salám nakrájíme na kostky a dvakrát umeleme na masovém mlýnku. Přidáme dvě rozšlehaná vejce, hořčici, zelený a cayenský pepř, majoránku, utřený česnek, sůl, koriandr, citronovou kůru, rum, nasekanou nať a důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu vyložíme dvěma třetinami rozváleného těsta tak, aby okraje přečnívaly. Polovinu masové náplně rozetřeme na těsto, doprostřed vtlačíme celé olivy obalené v plátcích šunky a přikryjeme zbylou náplní. Okraje těsta přeložíme přes náplň, přikryjeme zbývající třetinou rozváleného těsta a přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme různými tvary vykrojenými ze zbylého těsta. V troubě vyhřáté na 180 oC pečeme asi 50 minut. Chlebíček necháme vychladnout do druhého dne, nakrájíme a podáváme s libovolnou omáčkou.



Kedlubny netradičně

Kedlubnové karbanátky

2 mladé kedlubny, 100 g prorostlé uzené slaniny, 500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, majoránka, mletá červená paprika, 1 žemle, 1 stroužek česneku,strouhanka, olej


Kedlubny očistíme a nahrubo nastrouháme. Slaninu nakrájíme na kostky, rozškvaříme, přidáme kedlubny, osmažíme a necháme vychladnout. Do mísy dáme maso, kedlubny, vejce, sůl, pepř, majoránku, mletou papriku, namočenou a vymačkanou žemli, prolisovaný česnek a promícháme. Z masy navlhčenýma rukama zformujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a na oleji opečeme z obou stran. Podáváme s opékanými brambory a tatarskou omáčkou.


Kedlubnový guláš s uzeninou

150 g cibule, 1 feferonka, olej, mletá červená paprika, 500 g kedlubnu, 2 lžíce pikantního kečupu, 0,4 l zeleninového vývaru, sůl, mletý černý pepř, 150 g obyčejných párků, 1 stroužek česneku, petrželová nať


Cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji, přidáme nasekanou feferonku, mletou papriku, kedluben nakrájený na kostičky, kečup, osmažíme a zalijeme horkým vývarem. Osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Párky nakrájíme, opečeme na trošce oleje, přidáme do guláše společně s prolisovaným česnekem a krátce povaříme-. Guláš podáváme posypaný nasekanou petrželovou natí.


Zapékané brambory s kedlubny

600 g brambor, sůl, 300 g žampionů, 100 g másla, petrželová nať, 5 mladých kedlubnů, mletý černý pepř, muškátový oříšek, 60 g prorostlé uzené slaniny, 200 g sýru gouda, 2 lžíce strouhanky


Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a na jedné třetině rozehřátého másla pět minut podusíme a přidáme nasekanou petrželovou nať. Kedlubny očistíme, nakrájíme na plátky, zalijeme 0,2 l osolené vody a deset minut dusíme. Poté scedíme a vývar dáme stranou. Zapékací mísu vymastíme druhou třetinou másla, na dno rozložíme houby, na ně rovnoměrně naskládáme brambory a kedlubny. V kedlubnovém vývaru rozmícháme pepř, muškátový oříšek a nalijeme na zeleninu. Nakonec obložíme plátky zbylého másla, posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a rozškvařenou slaninou. Ve vyhřáté troubě zapékáme asi dvacet minut. Podáváme s pikantní jogurtovou omáčkou.


Kapustové lívance s ředkvičkovou omáčkou

400 g brambor, sůl, 1 kg kapusty, 0,5 l zeleninového bujonu, 3 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžička kari koření, petrželová nať, pažitka, strouhanka, olej

Omáčka: 1 svazek ředkvičky, 300 g bílého jogurtu, 100 g sýru lučina, sůl, mletý bílý pepř, pažitka


Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Potom scedíme a rozmačkáme. Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do vroucího bujonu a asi 10 minut povaříme. Scedíme a necháme okapat. Do větší mísy dáme vychladlé brambory, kapustu, přidáme ovesné vločky, mouku, žloutky, sůl, kari, nasekanou nať a pažitku, dobře promícháme a necháme 10 minut stát. Z kapustové hmoty zformujeme lívanečky, obalíme je ve strouhance a z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji. Lívance podáváme s ředkvičkovou omáčkou a čerstvou zeleninou.

Omáčka: Ředkvičky očistíme, umyjeme a nahrubo nastrouháme. Jogurt rozšleháme s lučinou, solí, pepřem, přidáme ředkvičky, nasekanou pažitku a zlehka promícháme.



Filé trochu jinak

Filé na zahradnický způsob

500 g rybího filé, sůl, mletý bílý pepř, 500 g anglické slaniny nakrájené na plátky, 50 g másla

Omáčka: 1 cibule, olej, 2 mrkve, 100 g celeur, 0,3 l zeleninového vývaru, 1 bobkový list, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžička cukru, 0,2 l kyselé smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička hladké mouky, ocet


Filé umyjeme, nakrájíme, osolíme opepříme, vložíme do pekáče, obložíme plátky slaniny a másla, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do růžova. Podáváme s těstovinami a přelité omáčkou.

Omáčka: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Přidáme nastrouhanou mrkev, celer, osmažíme, podlijeme vývarem, vložíme bobkový list a dusíme do měkka. V průběhu dušení osolíme, opepříme a přidáme cukr. Nakonec dochutíme octem.


Zapékané rybí filé

600 g rybího filé, 0,5 l mléka, sůl, mletý černý pepř, olej, 400 g bílého hlávkového zelí, 2 červené a 2 žluté papriky, 50 g prorostlé uzené slaniny, 2 cibule, kmín, 025 l zeleninového vývaru, 150 g sýru gouda


Filé opláchneme a na několik hodin namočíme do mléka. Potom ho vyjmeme, opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme z obou stran. Očištěné zelí a papriky zbavené semen a nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a osmažíme. Přidáme zeleninu, kmín, osolíme, opepříme, zalijeme polovinou vývaru a dusíme 30 minut. Filé a zeleninu vložíme do zapékací misky, podlijeme zbylým vývarem a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 15 minut.




Filé v žampionové omáčce

500 g rybího filé, citronová šťáva, sůl, hrubá mouka, 2 vejce, 100 g kukuřičných lupínků, olej

Houbová omáčka: 1 cibule, olej, 300 g žampionů, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, mletý černý pepř, 0,1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 0,25 l šlehačkové smetany, citronová šťáva


Filé umyjeme, pokapeme citronovou šťávou a na dvě hodiny dáme na chladné místo. Potom osušíme, obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných se solí a rozdrcených lupíncích. Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran. Filé podáváme s těstovinami a přelité omáčkou.

Houbová omáčka: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém oleji, přidáme očištěné nakrájené houby, hořčici, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a několik minut dusíme. Zalijeme smetanou, v níž jsme rozšlehali mouku, a ještě krátce povaříme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou.



Dobroty na teplo i na studeno

Vejce v županu

300 g mletého vepřového masa, sůl, mletý černý pepř, 1 houska, petrželová nať, pažitka, tymián, 4 vejce uvařená natvrdo, olej
Omáčka: 0,25 l kyselé smetany, 2 lžíce pikantního kečupu, 1 lžíce hořčice, sůl, petrželová nať, pažitka


Maso smícháme se solí, pepřem, namočenou a vymačkanou houskou, nasekanou petrželkou, pažitkou a tymiánem. Rozdělíme na čtyři části, do každé vtlačíme oloupané vejce a navlhčenýma rukama upravíme. Na rozehřátém oleji smažíme ze všech stran. Vejce podáváme buď teplá s bramborovou kaší a salátem, nebo na studeno politá omáčkou s čerstvou zeleninou.

Omáčka: Smetanu, kečup, hořčici a sůl ušleháme a vmícháme nasekanou petrželovou nať a pažitku.


Gurmánský bochník

1 kg vykostěné krkovičky, sůl, mletý černý pepř, mletá červená paprika, kmín, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce rajského protlaku, 1 červená a žlutá paprika, 1 cibule, 200 g tvrdého sýru


Maso nakrájíme, umeleme, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, kmín, hořčici, protlak a dobře promícháme. Cibuli jemně nakrájíme, papriku zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, vše přidáme k masu a opět promícháme. Masovou směs dáme do pekáče, potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 60 minut. Bochník podáváme teplý s dušenou kapustou, nebo na studeno s hořčicí, chlebem a čerstvou zeleninou.
















Špagetový dort

200 g špaget, 1 cibule, olej, 100 g šunky, 350 g míchané mražené zeleniny, 1 červená paprika, 150 g žampionů, 1 stroužek česneku, sůl, mletý černý pepř, 6 vajec, 0,25 l sladké smetany, 25 g parmezánu, petrželová nať, 100 g strouhaného sýru


Špagety nalámeme, podle návodu uvaříme, scedíme a necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, mraženou zeleninu, nadrobno nakrájenou papriku, žampiony a krátce podusíme. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem, špagety smícháme se zeleninovou směsí, nastrouhaným parmezánem a nasekanou natí. Vložíme do kulaté formy a ve vyhřáté troubě zapékáme deset minut. Potom zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a solí, posypeme strouhaným sýrem, vložíme zpět do trouby a pečeme do růžova při teplotě 180 oC asi 20 minut.


Zeleninový závin

250 g lístkového těsta, 1 vejce, sůl, sezamová semínka
Náplň: 1 cibule, olej, 1 cuketa, 1 červená a 1 žlutá paprika, 100g mražené kukuřice, 100 g mraženého hrášku, sůl, mletý bílý pepř, provensálské koření, 2 vejce, petrželová nať, pažitka


Na pomoučněném vále rozválíme těsto, navrstvíme vychladlou náplň a svineme. Závin položíme na suchý plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a posypeme sezamem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 oC a upečeme do růžova.

Náplň: Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme cuketu a papriky nakrájené na malé kostky, kukuřici, hrášek, sůl, bílý pepř, provensálské koření a několik minut dusíme. Nakonec zeleninu zahustíme rozšlehanými vejci a přidáme nasekanou nať a pažitku.



K podzimu patří houby

Košíčky s houbami

300 g lískového těsta, 1 vejce, sůl, salátové listy
Omáčka: 200 g lišek, sůl, mletý černý pepř, špetka šafránu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 0,25 l zeleninového vývaru, 0,1 l smetany ke šlehání, 0,1 l bílého vína, kopr, citronová šťáva, cukr


Na pomoučněném vále rozválíme těsto na sílu 0,5 cm. Z jedné třetiny těsta vykrojíme větší plná kolečka, rozložíme je na plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a přikryjeme dvěma kolečky s vykrojeným středem, které také potřeme vejcem. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Košíčky naplníme omáčkou a podáváme na listu salátu.

Omáčka: lišky očistíme, větší překrojíme, osolíme, opepříme, přidáme šafrán, zalijeme přiměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka. Na rozpuštěném másle opražíme mouku, zalijeme vývarem, smetanou, vínem a za občasného míchání vaříme patnáct minut. Přidáme uvařené houby, nasekaný kopr, citronovou šťávu, dochutíme solím pepřem, cukrem a krátce povaříme.



Zelné závitky

1 menší hlávka bílého zelí, 400 g hlívy ústřičné, 150 g prorostlé slaniny, 100 g vařené rýže, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, 2 cibule, 1 stroužek česneku, olej, 70 g rajského protlaku, 0, 75 l zeleninového vývaru, 1 lžička cukru


Zelí očistíme, vložíme na pět minut do vroucí vody, vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Košťál vyřízneme a oddělíme osm vrchních listů. Zbylé zelí nakrájíme na nudličky. Hlívu umyjeme, tvrdé části odstraníme a nakrájíme na nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme jednu drobně nasekanou cibuli, hlívu, osolíme, opepříme a dusíme patnáct minut. Necháme vychladnout. Přidáme rýži, rozšlehané vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek a promícháme. Směsí naplníme zelné listy, svineme a převážeme nití. Zbylou cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji, přidáme protlak, nakrájené zelí, osolíme, opepříme a zalijeme horkým vývarem. Vložíme zelné závitky a za občasného promíchání dusíme asi třicet minut. Nakonec dochutíme cukrem.


Stále neznámý chřest



Chřest smažený v těstíčku

240 g sterilovaného chřestu, 0,1 l mléka, 2 vejce, 70 g hladké mouky, 100 g tvrdého sýra, olej

Jogurtová omáčka: 200 g bílého jogurtu, 1 lžička hořčice, 1 stroužek česneku, citrónová šťáva, sůl, pažitka


Chřest scedíme a necháme odkapat. V mléku rozšleháme vejce, přidáme 50 g mouky, strouhaný sýr, sůl a vypracujeme hladké těstíčko. Chřest obalíme v zbylé mouce, v těstíčku a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninou a pikantní jogurtovou omáčkou.

Jogurtová omáčka: Jogurt smícháme s hořčicí, přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, sůl, nakrájenou pažitku a promícháme.


Chřestová polévka

500 g chřestu, olej, 1 cibule, 0,7 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 0,1 l sladké smetany, 1 lžička cukru, 0,05 l suchého bílého vína


Chřest očistíme, tvrdé konce odřízneme, nakrájíme na menší kousky, umyjeme a osušíme. Na rozpáleném oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme chřest a za občasného promíchání dusíme několik minut. Potom chřest zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a vaříme doměkka. Část chřestu vyndáme, zbytek rozmixujeme, osolíme, okořeníme, zalijeme smetanou, vínem a ještě několik minut vaříme. Potom vložíme zpátky odložený chřest a polévku zjemníme cukrem.















Chřestový salát s česnekovou omáčkou

600 g chřestu, sůl, 1 lžička cukru, 1 lžíce másla, půlka červené papriky, 4 natvrdo vařená vejce, pažitka

Česneková omáčka: 3 žloutky, 0,1 l olivového oleje, sůl, mletý bílý pepř, 2 stroužky česneku


Chřest očistíme, umyjeme, svážeme a vložíme do vroucí osolené vody s cukrem a máslem. Vaříme 15 minut, potom chřest vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky, které rozložíme na mísu, polijeme omáčkou, posypeme paprikou nakrájenou na malé kostičky a obložíme vejci nakrájenými na osminky.

Česneková omáčka: Žloutky utřeme do pěny, postupně za stálého míchání přidáváme olej. Poté osolíme, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek a promícháme.


Telecí ragú s chřestem

400 g telecího masa z plecka, 2 mrkve, 200 g chřestu, 100 g zeleného hrášku, sůl, olej, 2 lžíce hladké mouky, 0,2 l mléka, mletý bílý pepř, citrónová šťáva


Maso odblaníme, umyjeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. K poloměkkému masu přidáme kolečka mrkve, očištěný chřest zbavený tvrdých částí, přikryjeme a vaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme jíšku, zalijeme mlékem, osolíme a za stálého míchání několik minut povaříme. Přilijeme k masu, přidáme hrášek, okořeníme a ještě několik minut vaříme. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.

Plněné zelí

1 hlávka bílého zelí, 200 g rýže, sůl, olej, 1 cibule, 1 paprika, 2 rajčata, mletý černý pepř, kmín, cukr, ocet, 400 g vepřového plecka, 2 stroužky česneku, provensálské koření, 1 lžička mleté červené papriky, 1 vejce


Zelí umyjeme a na několik minut vložíme do vroucí vody. Vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou, opatrně oddělíme čtyři vrchní listy a zbytek nakrájíme na nudličky. Rýži umyjeme, zalijeme 0,4 l vody, posolíme, přikryjeme a při mírné teplotě vaříme deset minut. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji, přihodíme papriku nakrájenou na nudličky a chvíli smažíme. Přidáme zelí, osolíme, okořeníme, posypeme kmínem a dusíme doměkka. Nakonec dochutíme cukrem a octem. Maso umyjeme, umeleme, přidáme vychladlou rýži, šálek dušeného zelí, prolisovaný česnek, provensálské koření, mletou papriku a vejce a všechno dobře promícháme. Zelné listy rozložíme po dvou proti sobě tak, aby se všechny čtyři ve spodní části překrývaly. Vložíme náplň, stočíme do tvaru koule, pevně zabalíme do varné fólie a celé ponoříme do hrnce s vařící vodou. Vaříme asi čtyřicet minut. Částečně vychladlé zelí nakrájíme na porce a podáváme s dušeným zelím a vařenými brambory.

Zapékané zelné listy

1 hlávka bílého zelí, 1 červená paprika, olej, 70 g rajčatového protlaku, 0,2 l zeleninového vývaru, 0,2 l sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička vegety, 50 g tvrdého sýru

Náplň: 300 g uzeného masa, 100 g uvařené rýže, 1 vejce, 1 cibule, 1 lžíce strouhanky, mletý černý pepř, provensálské koření, petrželová nať


Zelí umyjeme a celou hlávku vložíme na několik minut do vroucí vody. Vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou a opatrně oddělíme osm vrchních listů. Zbytek nakrájíme na nudličky společně s paprikou, osolíme a promícháme. Na zelné listy rozložíme náplň a zavineme. Do vymaštěného pekáče dáme nakrájené zelí a papriku, poskládáme naplněné listy, zalijeme protlakem rozmíchaným s vývarem, přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme třicet minut. Potom odkryjeme, zalijeme smetanou rozšlehanou s moukou a vegetou, posypeme strouhaným sýrem a ještě patnáct minut zapékáme. Náplň: maso umeleme, přidáme rýži, vejce, drobně nakrájenou cibuli, strouhanku, černý pepř, provensálské koření, nasekanou nať a promícháme.

1