čtvrtek 8. listopadu 2007

Zmrrrzlina

Množství: 4 jedlíci
Náročnost: 1
Čas: 1 den
Náčiní: sada 4 zmrzlinových forem Fackelmann, plastová miska nebo hluboká nádoba s hubičkou na mixování, vidlička nebo elektrický mixér, lžíce.
Suroviny: vanička tučného tvarohu, malá sklenička mléka, asi 10 jahod, dvě lžíce cukru.


Zmrrrzlina - pokračování

Postup:
1. Do nádoby dej tvaroh, trochu mléka, cukr a jahody. 2. Podle možností je rozmačkej vidličkou na hladkou hmotu… 3. …anebo ještě lépe rozmixuj (buď sám, nebo popros svého dospělého kuchtíka). 4. Připrav si formy na zmrzlinu a do forem nalij jahodovou hmotu asi 5 mm pod okraj. 5. Formy dobře zavíčkuj! 6. Dobře zavřené formy postav (tj. nepokládej naležato) na 8 hodin do mrazáku. 7. Potom formy vyndej a ve dřezu na ně pusť trochu teplé vody, aby šla zmrzlina lépe vytáhnout. Zmrzlina přimrzla k víčku, a když za něj zatáhneš, vytáhneš ji z formy. A můžeš se do ní pustit!
Závěrem: Místo jahod použij kakao, maliny, borůvky, džem a vůbec všechno možné, co se dá sníst… Anebo – co použít potravinářskou barvu a obarvit zmrzlinu na fialovomodrozeleno?


Zelený koktejl

Množství: 1,5 litru Náročnost: 2 Čas: 1 a 1 hodiny
Náčiní: pracovní rukavice na trhání kopřiv, cedník, prkénko a nůž, hluboká nádoba s hubičkou na mixování, elektrický mixér, skleněný džbánek.
Suroviny: větší hrst mladých jetelových lístků, menší hrst mladých lístků pampelišky, půl hrsti mladých lístků kopřivy (eventuálně i kontryhelu, řebříčku, jitrocelu).

Postup: 1. Na čistém místě natrhej do cedníku bylinky, pak je propláchni pod tekoucí vodou. Na prkénku je rozkrájej na kousky, dej je do nádoby na mixování, přilej půl litru vody a bylinky rozmixuj nadrobno. Nech je v nádobě hodinu odstát. Přes čisté bílé plátno směs přeceď do velkého džbánku. Dolej pomerančovým, banánovým nebo ananasovým džusem. Džbánek skladuj na chladném místě.
Závěrem: Byliny netrhej u silnice. Poraď se s dospělým kuchtíkem (tentokrát zkus babičku nebo prababičku), pokud nevíš, jak vypadají. Můj hit je rozhodně jetel, je dokonce sladký a krásně voní. Pokud se bude někdo hloupě hihňat, že vaříš z pastvy, a narážet na krávy, řekni mu, že tenhle nápoj je teď velkým americkým hitem (to je pravda, na mou kuchařskou čest). A proč? Přišlo se na to, že je pekelně zdravý. Všechny tyhle byliny jsou léčivé. A jsou zadarmo, na rozdíl od předražených vitamínových pilulí z lékárny!