čtvrtek 8. listopadu 2007

  1. Zeleninu a ovoce je nejzdravější jíst čerstvé. Tepelným zpracováním (sterilizací a vařením) se ztrácí cenné vitamíny a antioxidanty, jako i některé důležité minerály.

  1. Z jablíček, hrušek, rajčat (a dalších druhů ovoce a zeleniny, které mají tenkou slupku) slupku před konzumací neodstraňujte. Je cenným zdrojem vlákniny a vitamínů.

  1. Zeleninu připravujte na páře. Je to nejšetrnější způsob tepelné úpravy. Zelenina si tak zachová největší množství vitamínů. Zelenina připravená na páře je barevnější, voňavější a má výraznější chuť.

  1. Zeleninu ani ovoce nesmažte. Smažená zelenina i ovoce má vysokou nevyužitelnou energii, a navíc u smažení vznikají z propálených tuků karcinogenní látky.

  1. Sterilizovanou zeleninu jezte jen s mírou. Při její přípravě se používá větší množství soli, která zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak.

  1. Čerstvé ovoce a zelenina mají nejvyšší obsah nutričních látek. Protože ovoce a zelenina nezůstanou dlouho čerstvé často je sterilizujeme, sušíme nebo zmrazujeme. Nejšetrnější způsob zpracování zeleniny nebo ovoce, tak aby se zachovala většina živin, je zmrazování.

  1. Jestli má vaše dítě problémy s trávením, zaměřte se jenom na vybrané druhy zeleniny a ovoce. Vylučte zeleninu, která nafukuje – zelí, kapusta, cibule, paprika, okurky,ale také zrníčkové druhy ovoce – maliny, angrešt, jahody, kivi. Při průjmech jsou vhodné: oloupané a nastrouhané jablka, protlačený banán nebo neslazený jablkový a borůvkový kompot, ze zeleniny: mladá kořenová zelenina, důkladně udušená, případně propasírovaná tykev nebo dušený špenát.

  1. V případě, že má Vaše dítě náběh být obézní, vyberte ty druhy ovoce, které mají nižší glykemický index – mají nižší obsah cukru. Banány, hrozny a fíky obsahují cukru nejvíce. Raději volte citrusové plody, švestky, meruňky, hrušky apod..