neděle 11. listopadu 2007

Ovoce, ořechy

Stejně jako zelenina je také ovoce nedílnou součástí zdravé stravy. I ovoce by se v našem jídelníčku mělo objevit několikrát denně. A to i v jídelníčku dětském, pro děti je snadněji stavitelné než zelenina. Protože obsahuje více jednoduchých sacharidů a má celkově vyšší energetickou hodnotu, měli bychom my dospělí a také starší děti jíst o něco méně porcí ovoce než zeleniny, jak to uvádí následující tabulka. Jednu porci ovoce představuje např. jeden banán, ½ šálku drobného ovoce jako jsou jahody, maliny, ostružiny či kuličky hroznového vína, nebo jedna sklenice ovocného džusu nebo šťávy.

Počet porcí za den

Děti 2-4 roky

2 porce ovoce

Děti nad 4 roky

2 porce ovoce

Dospělí

Alespoň 5 porcí zeleniny a ovoce


Ovoce je také zdrojem vitaminů, minerálních látek a samozřejmě i vlákniny. Asi nejznámějším vitaminem v ovoci je vitamin C. Jeho bohatým zdrojem jsou citrusy. Nejsou ale zdrojem nejbohatším, jak si spousta lidí myslí. Které ovoce má nejvíce tohoto vitaminu a také vitaminů dalších, uvádí následující tabulka:

Potravina
(100 g)

Vláknina (g/100 g)

Vitamin C
(mg)

Vitamin A/ karoteny
(µg)

Kyselina listová
(µg)

Vápník
(mg)

Hořčík
(mg)

Pomeranče

2,2

50

7,5/90

24

42

180

Mandarinky

1,5

30

28,3/340

7

33

180

Kiwi

3,9

30

30,8/370

16

38

300

Banán

3,1

12

19/230

20

9

390

Ananas

1,4

19

5/60

4

16

176

Jablka

2

22

8,3/100

*

20

123

Třešně

1,9

15

8,3/100

6

17

230

Jahody

2

64

4/49

16

26

150

Černý rybíz

6,8

180

11,6/140

*

46

310

Meruňky

2

9

149/1790

4

16

278

Hrušky

2,8

5

2,7/32

14

10

125

Angrešt

3

35

17,5/210

8

29

200

Borůvky

4,9

22

10,8/130

6

10

65


Protože vitaminy mohou snadno podléhat teplu, ničí se ale také např. dlouhým skladováním, je nejvhodnější jíst ovoce čerstvé – nejen celé jablko či banán, ale i ve formě salátu, jednohubek nebo jako špíz. Pokud je ale strava celkově velmi pestrá a vyvážená, není co namítat ani proti ovoci vařenému (v omáčce k sladkým knedlíkům, v obilné nebo v rýžové kaši). Sušené ovoce zase velmi dobře poslouží k mlsání místo dětmi tolik oblíbených sladkostí a cukrovinek. Opatrně ale s konzumací ovoce konzervovaného, až již v podobě kompotu nebo marmelády. Ty obsahují velké množství přidaného cukru, mají tedy vysokou energetickou hodnotu a vysoký glykemický index. Do jídelníčku patří jen občas.

Ne každý by to řekl, ale mezi ovoce patří i ořechy (tzv. skořápkové). Je v nich daleko méně sacharidů a naopak mnohem více tuků – ale ve velké většině se jedná o tuky s příznivým složením. Nejcennějšími látkami v nich jsou nenasycené mastné kyseliny, které prospívají zdraví našeho srdce a cév. Protože ořechy mají malé množství sacharidů, hodí se jako náhrada pamlsků nebo součást ovocného salátu. Pozor si musíte dávat pouze tehdy, když vaše dítě ještě neumí pořádně kousat a mohlo by se stát, že je vdechne.

Potravina
(100 g)

Tuky celkem (g)

PUFA (g)

Vláknina (g)

Vit. B6 (mg)

Vápník (mg)

Hořčík (mg)

Vlašské

62,5

41,5

4,6

0,87

87

129

Lískové

61,6

6,4

7,4

0,45

226

156

Mandle

54,1

10,3

9,8

0,06

250

170

Arašídy

48

14,4

7

0,3

59

163

Para

66,8

24,9

6,7

0,11

130

160

Kešu

42,2

6,8

2,9

0,45

30

270

Pistácie

51,6

6,8

6,5

0,3

136

158

Kokos

36,5

0,7

9

0,06

20

39


Proč NE:

  • konzervované ovoce: v marmeládách, džemech a povidlech se pro získání jejich tužší konzistence – a také pro lepší chuť – používá cukr. Tím se ale výrazně zvýší množství jednoduchých sacharidů a energie celkově, stoupne také glykemický index. Stejný problém se týká kompotů. Proto by se měly tyto potraviny ve zdravém jídelníčku objevovat méně často nebo v menším množství než čerstvé ovoce.

K čemu může vést nedostatek ovoce:

  • Potíže vyvolané nedostatkem konkrétního vitaminu nebo minerální látky

  • Zácpa z nedostatku vlákniny

  • Únava z nedostatku sacharidů pokud je ve stravě celkově málo sacharidových potravin