Kokosové stromečky
Ingredience:
150 g mouky | 200 g strouhaného kokosu | 2 citróny | 1 vejce | 100 g másla | 100 g cukru | 150 g práškového cukru | Poleva: | 150 g práškového cukru | 1 citron | 100 g strouhaného kokosu
Příprava:
Nastrouháme citrónovou kůru, přidáme mouku, kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto.
Zabalíme do fólie a dáme na 20 minut do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení.
Těsto podsypeme, vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme stromečky, dáme na plech, upečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut, necháme na mřížce vychladnout.
Potřeme cukrovou polevou (cukr, šťáva, strouhaná kůra) a posypeme kokosem.
Ježíškova mandlová kolečka
Ingredience:
4 vejce | 200 g cukru | 1 špetka soli | 200 g polohrubé mouky | 75 g oloupaných krájených mandlí | 200 g oříškového nugátu | 35 g tmavé polevy
Příprava:
Těsto připravíme tak, že 4 vejce ušleháme ručním elektrickým šlehačem do pěny (na nejvyšší stupeň 1 minutu). Přidáme 200g cukru, sůl a šleháme další 2 minuty.
Prosijeme polohrubou mouku. Polovinu přidáme k vaječnému krému, krátce na nejnižší stupeň zašleháme. Zbytek mouky zapracujeme stejným způsobem.
Těstem naplníme sáček se zdobičkou s větším hladkým otvorem a na vymazaný moukou posypaný plech stříkáme asi 2 cm silná tuffé, která posypeme asi 75 g oloupaných krájených mandlí.
Plechy pečeme za sebou v předehřáté troubě asi 10 minut. Kolečka ihned po upečení z plechu sundáme.
Oříškový nugát hladce rozetřeme v hrnku na horké vodní lázni a polovinu koleček potřeme na spodní straně a slepíme potřená a nepotřená kolečka.
Tmavou polevu hladce rozetřeme v hrnku na horké vodní lázni a nastříkáme ji přes kolečka.
Pantoflíčky
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
180 g hladká mouka | 100 g Hera | 50 g moučkový cukr | 1 žloutek | 1 vanilkový cukr | Ořechová hmota: | 100 g nastrouhaných ořechů | 1 lžíce másla | 1 lžíce kakaa | 2 lžíce rumu | 1 bílek | citr.šťáva | cukr dle potřeby
Příprava:
Z přísad vypracujeme těsto. Formičkou /oválek/ pak vykrajujeme oválné spodní díly pantoflíčků. Pečeme jen krátce v předehřáté troubě a necháme vychladnout. Slepíme 2 kusy k sobě marmeládou.
Na nepečenou ořechovou hmotu smícháme strouhané ořechy, máslo, moučkový cukr a kakao (případně přidáme další máslo tak, aby se hmota dobře tvarovala).
Po kouskách ji přitlačujeme jako vršky pantoflíčků.
Nakonec ozdobíme bílkovou polevou a barevnými perličkami nebo barevným sypáním.
Vanilkové rohlíčky III.
Ingredience:
25 dkg hladké mouky | 20 dkg másla | 10 dkg mletých ořechů | 6 dkg cukru | vanilkový cukr na obalování
Příprava:
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Když je těsto měkké, dáme ho na chvilku do ledničky.
Potom tvarujeme rohlíčky, poklademe je na vymazaný plech a v horké troubě upečeme.
Po vychladnutí rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru.
Kokosové rohlíčky
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
250 g cukru | 125 g másla | 125 g kokosu | 100 g polohrubé mouky | 1 lžička prášku do pečiva | Čokoládová poleva: | 1 tyčinka ledových kaštanů | 50 g ztuženého tuku
Příprava:
Zpracujeme na vále cukr s máslem, kokosem, polohrubou moukou a malou lžičkou prášku do pečiva. Těsto je trošku sypké, ale to nevadí.
Dáme ho odpočinout na 1/2 hodinky do lednice.
Pak plníme do rohlíčkových formiček, které nevymazáváme ani nevysypáváme moukou. Těsta dáváme trochu, protože se krásně nafoukne.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 stupňů, až nám na povrchu zezlátne.
Ještě horké jemným klepnutím vyklopíme z formiček.
Studené máčíme rožky v čokoládové polevě (rozpustíme tyčinku v tuku).
Husarské knoflíky
Ingredience:
500 g másla | 400 g cukru | 4 vejce | 500 g mletých lískových oříšků | 500 g hladké mouky | kůra a šťáva z 1 citronu | 1 lžička skořice | 2 žloutky | cukr na posypání | strouhané mandle | červená zavařenina
Příprava:
Máslo a cukr ušleháme do pěny. Jednotlivě vmícháme vejce a po částech přidáváme oříšky, mouku, kůru a šťávu, skořici.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na plech rozložíme pečící papír.
Z těsta vytvarujeme malé kuličky a do nich uděláme koncem lžičky důlky. Žloutek rozšleháme a kuličky jím pečlivě potřeme. Povrch posypeme cukrem a mandlemi.
Pečeme asi 25 minut. Cukroví necháme vychladnout. Do důlků dáme zavřeninu a necháme zatuhnout.
Šátečky s marmeládou
Ingredience:
1 balení neušlehané šlehačky | 250 g polohrubé mouka | 1 kostka měkkého másla | tuhá marmeláda | moučkový cukr | vanilkový cukr
Příprava:
V míse smícháme šlehačku, mouku a máslo.
Pak vysypeme na vál a propracujeme hladké těsto, které vyválíme na tloušťku asi 5 mm.
Rádýlkem nakrájíme na kostičky asi 5 x 5 cm.
Na každou kostičku dáme trošku marmelády, zabalíme a pečeme.
Po upečení obalujeme v moučkovém cukru, ve kterém jsme předem rozmíchali vanilkový cukr.
Vínové cukroví
Ingredience:
30 dkg hladké mouky | 25 dkg Hery | 5 lžic bílého vína | 1 žloutek | moučkový cukr na obalení | vanilkový cukr na obalení
Příprava:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto.
Vyválíme a vykrajujeme menšími vykrajovátky růné tvary.
Chvilku pečeme, než cukroví zrůžoví.
Po vychladnutí obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Mandlové rohlíčky
Ingredience:
140 g hladké mouky | 100 g másla | 50 g cukru | 50 g strouhaných mandlí | 1 žloutek | Poleva: | 80 g Hery | 80 g moučkového cukru | 1 lžíce kakaa | 1 lžíce mléka | 1 lžíce Solamylu
Příprava:
Na vál nasekáme do mouky tuk, přidáme mandle, cukr a žloutek.
Rychle propracujeme v těsto.
Hotové těsto dáme vychladit a potom z něj nakrájíme stejné kousky.
Z každého kousku vyválíme váleček a stočíme do formy rohlíčku.
Pečeme v troubě dorůžova.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Nahřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, mléko. Nesmí se vařit!
Když je poleva hladká, vmícháme škrob, který jsme rozpustili v troše vody.
Odstavíme z ohně, ale pořád mícháme do zhoustnutí polevy.
Vychladlé rohlíčky namáčíme v polevě.
Ořechové jetelíčky
Ingredience:
100 g čokolády na vaření | 250 g mletých ořechů | 2 vejce | 250 g moučkového cukru | Na ozdobu: | 1 bílek | loupané mandle
Příprava:
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme rozehřátou čokoládu a oříšky a uděláme těsto.
Mokrou rukou tvarujeme z těsta kuličky.
Na pečící papír položíme vždy 3 vedle sebe - jako jetelový trojlístek. Kuličky děláme malé - těsto naběhne.
Trojlístky potřeme bílkem a doprostřed vmáčkneme 1/2 oloupané mandle.
Necháme rozležet.
Třešňová kolečka
Ingredience:
200 g másla | 125 g cukru | 1 láhev vanilkového cukru | 300 g hladké mouky | 50 g strouhaných mandlí | 3 kapky mandlové esence | 30 kandovaných třešní | 1 lžíce mléka
Příprava:
Ušleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme mouku, mandle, 1 žloutek, mandlovou esenci a vypracujeme těsto. Uložíme do fólie a chladíme 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vymastíme plech a z těsta tvoříme kuličky, které stlačíme na placičku a umístíme na plech.
Žloutek rozšleháme v mléce, potřeme jím placičky a doprostřed dáme třešni.
Pečeme asi 17 minut.